V 81 letech zemřel ve vězení hudební producent Phil Spector. Pracoval i s The Beatles

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 1. 2021 17:44
Ve věku 81 let zemřel americký hudební producent Phil Spector. S odvoláním na kalifornskou vězeňskou službu o tom v neděli informovala agentura AP. Spector, který spolupracoval s The Beatles či Tinou Turnerovou, si od roku 2009 odpykával devatenáctiletý trest za vraždu.
Phil Spector byl znám jako inovátor rockové hudby.
Phil Spector byl znám jako inovátor rockové hudby. | Foto: Reuters

Spector podle vězeňské služby amerického státu Kalifornie zemřel v sobotu v nemocnici "přirozenou smrtí". Podle bulvárního webu TMZ podlehl komplikacím spojeným s covidem-19.

Byl znám jako inovátor rockové hudby. Koncem 50. let minulého století patřil ke členům popové skupiny The Teddy Bears. Později spolupracoval s The Beatles na albu Let It Be, s Tinou Turnerovou či skupinou The Ramones. Produkoval také první sólová alba Johna Lennona a George Harrisona.

Proslavil se hlavně jako tvůrce takzvaných zvukových stěn, což byly záznamy kupení zvuků jednotlivých hudebních nástrojů na sebe. V roce 1989 byl Spector uveden do Síně slávy rock and rollu. Podle agentury AP John Lennon kdysi nazval Spectora "největším hudebním producentem v historii".

V roce 2009 Spectora soud shledal vinným z vraždy herečky Lany Clarksonové. Žena zemřela v roce 2003 na následky střelné rány do úst vypálené ze Spectorovy zbraně v jeho domě v Los Angeles. Právníci hudebního producenta tvrdili, že Clarksonová nedopatřením spáchala sebevraždu.

 

Právě se děje

Další zprávy