Ve věku 78 let zemřel skladatel Jaroslav Wykrent. Psal texty pro Marii Rottrovou

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 3. 2022 14:19
Ve věku 78 let tuto sobotu zemřel přerovský skladatel a hudebník Jaroslav Wykrent. Zprávu potvrdil člen skupiny In Blue Ivan Němeček, se kterým Wykrent dlouhodobě spolupracoval a v posledních letech společně vytvořili mnoho skladeb.
Foto: ČTK

Zpěvák, skladatel a textař byl známý hlavně texty napsanými pro Marii Rottrovou nebo účinkováním v kapele Synkopa. Ta v 60. letech patřila k nejlepším tuzemským bigbítovým skupinám. Wykrent byl autorem populárních písní jako Agnes, Řeka lásky, Střapatá nohatá nebo Pentle růžová.

Přerovský rodák studoval strojírenskou průmyslovku. Rok pracoval ve Vítkovických železárnách na generálních opravách a investicích jako konstruktér. Díky úspěchu písně Agnes v rozhlasu dostal pozvánku k účinkování se skupinou Flamingo, s níž vystupovala Rottrová. Poté už zbýval jen krůček k profesionální kariéře.

Wykrent také připravoval pořady pro rozhlas a komponoval pro divadlo. V roce 1999 utrpěl sérii mozkových příhod a ochrnul. Už nedoufal, že bude ještě vystupovat. Díky přátelům se ale dokázal na pódia vrátit a příležitostně koncertoval.

 

Právě se děje

Další zprávy