Ve věku 78 let zemřel herec Yves Rénier, představitel seriálového komisaře Moulina

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 4. 2021 16:47
Ve věku 78 let zemřel francouzský herec a režisér Yves Rénier, který byl od poloviny 70. let minulého století známý jako představitel seriálového komisaře Moulina. Velkou popularitu tato kriminální série získala také v někdejším Československu. Rénier zemřel v noci na sobotu v důsledku srdeční příhody doma v nedaleko Paříže, sdělila hercova manželka agentuře AFP.
Yves Rénier (vlevo).
Yves Rénier (vlevo). | Foto: Wikimedia Commons/Jan J. Vágner

Yves Rénier debutoval jako filmový herec roku 1961 v jedné z adaptací slavného románu Alexandera Dumase Hrabě Monte Christo. Čtyři roky nato účinkoval v úspěšném seriálu Belphégor po boku zpěvačky Juliette Gréco, skutečně ale proslul až v seriálu Komisař Moulin, jehož první díly vznikly v roce 1976 a poslední měly premiéru v roce 2008. Mezitím Rénier hrál v několika filmech.

V československé televizi se kriminální série o pařížském komisaři Moulinovi objevila pouhé tři roky po francouzské premiéře. Čeští diváci mají Réniera spojeného s hlasem dabéra Miroslava Moravce.

V posledních letech byl Rénier obsazen například do úspěšného televizního filmu o Jacqueline Sauvageové. Tato žena byla v roce 2014 odsouzena k deseti letům vězení za to, že loveckou puškou zastřelila muže, který ji desítky let tloukl. Francouzský prezident François Hollande jí v roce 2016 udělil milost.

 

Právě se děje

Další zprávy