Ve věku 78 let zemřel jeden z nejlepších kytaristů všech dob Jeff Beck

ČTK ČTK
12. 1. 2023 6:02
Ve věku 78 let zemřel jeden z nejlepších kytaristů všech dob, Brit Jeff Beck. Držitel několika cen Grammy a člen Rokenrolové síně slávy posouval hranice blues, jazzu a rokenrolu. Zesnul v úterý poté, co se nakazil bakteriální meningitidou, uvedla agentura Reuters s odvoláním na Beckova zástupce.
Jeff Beck na loňském koncertu v pražském O2 universu.
Jeff Beck na loňském koncertu v pražském O2 universu. | Foto: Lukáš Bíba

Kytarista vydal alba, jež žánrově sahají od blues, rocku a heavy metalu přes jazz fusion až po směs rocku s elektronikou. Zahrál si také na deskách jiných hvězd, mimo jiné Micka Jaggera, Tiny Turner, Stevieho Wondera, Rogera Waterse či ZZ Top.

"Jeff byl skvělý člověk a vynikající, geniální kytarista. Žádný další Jeff Beck už nikdy nebude," napsal na Twitteru Tony Iommi, kytarista skupiny Black Sabbath.

Na scénu Beck vstoupil v roce 1965 jako člen slavné skupiny Yardbirds. Jejími dalšími členy byli Eric Clapton a pozdější kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page. V roce 1967 založil Beck s Ronem Woodem, od roku 1974 členem Rolling Stones, a Rodem Stewartem formaci Jeff Beck Group, která se ale po dvou úspěšných albech rozpadla. Později kapelu stejného názvu vedl s jinými hudebníky.

Ve druhé polovině 70. let začal spolupracovat s českým klávesistou Janem Hammerem, s nímž v roce 1980 nahrál desku There & Back.

Za Beckovo nejúspěšnější album bývá považován Flash z roku 1985, na němž je i instrumentálka Escape od Hammera. Za ni Beck v roce 1986 dostal svou první Grammy. S novým tisíciletím pak hudebník vplul na vlnu elektroniky, jež mu vynesla třetí Grammy za píseň Dirty Mind z desky You Had It Coming (2001). Jeho posledním studiovým albem bylo Loud Hailer z roku 2016.

V posledních letech spolupracoval a vystupoval mimo jiné s hercem a kytaristou Johnnym Deppem. Loni v létě společně vydali album s názvem 18 a zahráli v pražském O2 universu.

Balada Cause We've Ended As Lovers, jak ji Jeff Beck roku 2007 hrál v londýnském jazzklubu U Ronnieho Scotta. | Video: Eagle Rock Entertainment
 

Právě se děje

Další zprávy