Zemřel herec Ladislav Potměšil, proslavila ho role v Byl jednou jeden polda

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 7. 2021 12:22
Ve věku 75 let toto pondělí v motolské nemocnici zemřel herec Ladislav Potměšil. Mezi jeho nejznámější role patřil major Maisner v trojici filmů Byl jednou jeden polda.
Podívejte se na některé nejznámější filmové a seriálové role Ladislava Potměšila. | Video: Aktuálně.cz

Potměšil byl dlouhodobě nemocný, jeho úmrtí serveru Blesk.cz potvrdil syn Jan. Podle České televize herci hrozilo ochrnutí. Podstoupil čtyři vážné operace, po nichž musel ukončit kariéru. O nemoci hovořil v pořadu 13. komnata.

Za téměř šedesátiletou kariéru Ladislav Potměšil ztvárnil desítky filmových rolí. K těm nejznámějším kromě výstředního majora Václava Maisnera v komediální trilogii Byl jednou jeden polda patřil cholerický otec kominického učně Horáček v obou dílech muzikálu Discopříběh.

Široké uplatnění herec našel v divadle a televizi. Diváci ho mohli znát ze seriálu Hospoda, kde hrál štamgasta Vencu Nováka, jako Boučka ze Zdivočelé země, doktora Kosíka z Cest domů, Přístavu či Ordinace v růžové zahradě, kde ztělesnil gynekologa Čížka.

Rodák z pražského Žižkova od dětství chodil do pěveckých souborů, zpíval v karlínském Domě pionýrů a mládeže a na jevišti poprvé stanul jako čtrnáctiletý. Roku 1969 absolvoval DAMU, kde jeho spolužačkami byly Daniela Kolářová či Hana Maciuchová, a získal angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, tedy dnešním Švandově.

Působil zde do roku 1988 a postupně přešel od jinošských rolí k romantickým hrdinům a charakterním postavám převážně komického rázu.

Poté hrál krátce v Divadle S. K. Neumanna, to znamená nynějším Divadle pod Palmovkou, nebo v Divadelní společnosti Josefa Dvořáka. V letech 1993 až 2007 byl členem souboru Divadla na Vinohradech.

Ladislav Potměšil na snímku z února 2007.
Ladislav Potměšil na snímku z února 2007. | Foto: ČTK

Ve filmu debutoval titulem Ledové moře volá z roku 1961, další postavy jinochů vytvořil ve snímcích Transport z ráje, Strach, Láska nebeská nebo v psychologickém dramatu Škola hříšníků.

Roku 1979 si zahrál v dobrodružném filmu Drsná Planina Jaroslava Soukupa, jehož následná série komedií vynesla Ladislava Potměšila z kategorie žánrového figurkáře na pozici komediálního protagonisty.

Byl podruhé ženatý, s herečkou Jaroslavou Brouskovou měl dva syny. 

Poté, co byl donucen ze zdravotních důvodů ukončit kariéru, se věnoval vnoučatům, hrál šachy, četl a sledoval někdejší kolegy na televizní obrazovce, dodává web České televize.

 

Právě se děje

Další zprávy