Ve věku 73 let zemřel skladatel Pavel Vaculík, autor Knoflíků lásky

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 11. 2022 20:24
Ve věku 73 let toto pondělí zemřel skladatel, dramaturg a producent Pavel Vaculík. Oznámila to jeho manželka Jiřina. Vaculík stál mimo jiné za hudebními začátky Ivety Bartošové a Petra Sepešiho, kterým složil hit Knoflíky lásky.
Pavel Vaculík složil píseň Knoflíky lásky, kterou nazpívali Iveta Bartošová a Petr Sepeši.
Pavel Vaculík složil píseň Knoflíky lásky, kterou nazpívali Iveta Bartošová a Petr Sepeši. | Foto: ČTK

Komponoval také písně pro Karla Gotta, Waldemara Matušku, Helenu Vondráčkovou, Hanu Zagorovou, Lucii Bílou nebo Báru Basikovou.

Mezi jeho nejznámější hity patří skladby z 80. let minulého století, pro Bartošovou a Sepešiho kromě Knoflíků lásky napsal Červenám, například pro Janu Kratochvílovou pak Milování za svítání (Jdi hned ráno). Určitým odbočením z této tvorby pro něj byla alba Gregoriana a Nová Gregoriana v podání Basikové, stylizovaná do gregoriánského chorálu.

Vaculík vystudoval skladbu a hru na klavír na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění. Pracoval v Československém rozhlasu, skládal téměř vše, od znělek až po soundtracky rozhlasových inscenací. Po revoluci se zaměřil i na koncertování.

Knoflíky lásky, jeden z největších hitů Ivety Bartošové a Petra Sepéšiho. Záznam z pořadu Sejdeme se na Výsluní, 1984. | Video: Iveta Bartošová
 

Právě se děje

Další zprávy