Oscara za nejlepší film získalo černošské drama Moonlight. La La Land vyhlásili snímkem roku omylem

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 2. 2017 6:35
V Los Angeles se udílely nejprestižnější filmové ceny Oscar. Sošku za nejlepší film získalo drama Moonlight režiséra Barryho Jenkinse. Ceny za hlavní role mají Casey Affleck a Emma Stone. Největším favoritem byl muzikál La La Land, který si na konto připsal nakonec šest Oscarů včetně ocenění za režii pro Damiena Chazellea.
Oscary se udělovaly nadvakrát. Omylem vyhlásili La la Land, vyhrál Moonlight | Video: Reuters

Ve Spojených státech se v noci na pondělí udělovaly nejprestižnější filmové ceny. Oscara za nejlepší snímek získal film Moonlight režiséra Barryho Jenkinse. Nejlepším hercem v hlavní roli je Casey Affleck z Místa u moře, nejlepší herečkou Emma Stone z La La Landu.

Nejvíce zlatých sošek během slavnostního ceremoniálu v Los Angeles posbíral romantický muzikál La La Land. Celkem si jich na konto připsal šest včetně ocenění za režii pro Damiena Chazellea.

O zmatek a pozdvižení se na závěr slavnostního večera postaral 79letý herec Warren Beatty, který chybně oznámil, že se výhercem ceny za nejlepší film stal La La Land. Na omyl se záhy přišlo.

Slavnostní večer, který moderoval komik Jimmy Kimmel, byl podle očekávání mnohých značně politický. Narážky na prezidenta Donalda Trumpa zazněly už v úvodní Kimmelově řeči. Řada celebrit svůj názor na aktuální situaci v USA vyjádřila tím, že si připnula modrou stužku organizace, která u soudu napadla sporný imigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa.

Večer plný překvapení

V kategorii herec ve vedlejší roli vyhrál Mahershala Ali, který hrál ve filmu Moonlight. 

Filmovou cenu v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli získala Viola Davisová za roli ve filmu Fences (Ploty). Nejlepším neanglicky mluveným filmem loňského roku je podle akademie íránský snímek Klient.

Jednapadesátiletá černošská herečka Viola Davisová získala ocenění za roli ve filmu Denzela Washingtona. Snímek je nominován také v kategorii nejlepší film a vypráví příběh černošského páru v USA v 50. letech.

Americká filmová akademie ocenila muzikál La La Land v kategoriích nejlepší hudba, píseň a kamera. Celkem tak favorit večera získal šest cen z celkových 14 nominací.

Za hudbu k muzikálu si ocenění odnesl Justin Hurwitz. V kategorii nejlepší píseň byl film La La Land nominován hned dvakrát. Oscara nakonec vyhrála City of Stars, k níž hudbu složil rovněž Justin Hurwitz a text napsali Benj Pasek a Justin Paul. Píseň ve snímku zpívali představitelé hlavních rolí Emma Stone a Ryan Gosling.

Kromě těchto dvou ocenění La La Land získal už také ceny za výpravu a za kameru, kterou obdržel švédský kameraman Linus Sandgren.

Moonlight získal Oscara za nejlepší film. Podívejte se na sestřih z vyhlašování cen

Udílení cen zahájil Timberlake

Slavnostní večer zahájil zpěvák Justin Timberlake, který zazpíval jednu z nominovaných písní z animovaného filmu Trollové.

Moderátor Jimmy Kimmel podle očekávání zahájil ceremonii několika narážkami na prezidenta Trumpa. Zvláštní pozornost věnoval Meryl Streepové, kterou prezident před časem označil za jednu z nejvíce přeceňovaných hereček v Hollywoodu. Streepová se od diváků v zaplněném Dolby Theater dočkala potlesku vestoje. Trumpovi Kimmel ironicky poděkoval za to, že se díky němu udílení cen Oscar už nezdá být tak rasistické.

Svůj politický názor vyjádřila řada celebrit již při příchodu na červeném koberci. Na výraz podpory Americké unie občanských práv (ACLU) si na šaty připnuly modrou stužku.

ACLU podala v několika amerických státech žalobu proti nařízení prezidenta Donalda Trumpa, které před soudním pozastavením zakazovalo vstup občanům sedmi převážně muslimských zemí do USA. Stuhu měla při příchodu po červeném koberci například Ruth Neggaová nominovaná na Oscara v kategorii herečka v hlavní roli za film Loving nebo Lin-Manuel Miranda nominovaný v kategorii nejlepší píseň.

ACLU vznikla v roce 1920 a od loňských listopadových prezidentských voleb zaznamenala výrazný nárůst počtu členů i finančních příspěvků. Unie se ve své práci soustředí především na boj za lidská práva, ochranu svobody slova, zrovnoprávnění homosexuálů či zrušení trestu smrti.

Vítězové filmových cen Oscar za rok 2016:

Nejlepší film: Moonlight

Režie: Damien Chazelle - La La Land

Herec v hlavní roli: Casey Affleck - Místo u moře

Herečka v hlavní roli: Emma Stone - La La Land

Herec ve vedlejší roli: Mahershala Ali - Moonlight

Herečka ve vedlejší roli: Viola Davisová - Fences (Ploty)

Neanglicky mluvený film: Klient - Írán, režie Asghar Farhádí

Nejlepší animovaný film: Zootropolis: Město zvířat 

Kamera: Linus Sandgren - La La Land

Původní scénář: Kenneth Lonergan - Místo u moře

Scénář podle předlohy: Barry Jenkins a Tarell Alvin McCraney - Moonlight

Hudba: Justin Hurwitz - La La Land

Nejlepší píseň: City of Stars - hudba Justin Hurwitz, text Benj Pasek a Justin Paul; La La Land

 

Právě se děje

Další zprávy