Vary rozesmál a poučil dokument o steroidech

Kamil Fila Kamil Fila
6. 7. 2008 19:00
Větší, silnější, rychlejší: komplexní pohled na doping
Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Dovolte mi být chvíli osobní. Na dokument Větší, silnější, rychlejší (Bigger, Stronger, Faster) jsem se těšil jako malé dítě, protože do "toho" tak trochu dělám. Tedy, ne že bych užíval steroidy, ale toto téma mě mimořádně zajímá, protože se těžko můžete seriózně věnovat zvedání činek a nic nevědět o různých ergogenních látkách.

Samozřejmě ne vše, co má ergogenní účinky, musí mít i androgenní účinky. A už vůbec neplatí, že to, co pomáhá zvyšovat výkon a regeneraci, musí být ilegální. Stejně jako neplatí, že to, co je ilegální, musí být veskrze špatné. A tak dále - vítejte v reálném světě a sundejte si z očí moralistické klapky.

Intimní rodinné drama

Výsledná podoba výše jmenovaného amerického dokumentu naplnila má očekávání měrou vrchovatou. Konečně o tom tématu nemluví bulvární neználkové, kterým jde hlavně o skandály a povrchní atrakce, ale lidé, kteří tomu opravdu rozumějí, mají to ozkoušené sami na sobě a celkově nechovají předsudky k tématu.

Foto: Aktuálně.cz

Film má navíc hodně široký záběr - kromě rekreačního a vrcholového sportu se hodně věnuje i popkultuře, ekonomice a politice. Za vrcholný kousek ovšem považuji to, že režisér Christopher Bell do projektu zapojil celou svou rodinu a učinil z ní předmět zkoumání.

Bell je totiž nejen vystudovaný filmař, ale sám letitý návštěvník posiloven, navíc oba jeho bratři užívají dlouhodobě steroidy, aniž o tom věděli jejich rodiče. Což je základ pro působivé intimní drama na pozadí jinak klasicky americky klipovitého, útočného a primárně zábavného filmu.

(Obávám se dokonce, že pro laiky může být tento dokument až příliš zábavný a mnohým z nich pak může uniknout, co říká podstatného a že se snaží pečlivě rozlišovat suplementy od steroidů a ty pak od dalšího dopingu.)

Předně Větší, silnější, rychlejší steroidy neodsuzuje, naopak jejich užívání poučeným způsobem vysvětluje laikům a obhajuje jejich rozumné využívání (např. při léčbě AIDS, popálenin apod.). Ukazuje přesvědčivé statistiky a výroky expertů, jež dokazují, že nebezpečnost androgenních anabolických steroidů je minimální oproti mnoha jiných lékům a drogám.

Vyvážený obraz

Odhalení, že mnoho sportovců bere zakázané látky, není nijak ohromující. Překvapivé spíše je, jak pracuje mechanismus zahlazování stop, kaskáda lží, polopravd a zbytečných antidopingových kampaní. Dokument přitom implicitně (natož explicitně) neříká "berte steroidy" - jen poukazuje na hysterii okolo nich a snaží se podat co nejkomplexnější a nejvyváženější obraz toho, jak jsou užívány a jak fungují, či nefungují.

Foto: Aktuálně.cz

Bell a tým jeho spolupracovníků pečlivě shromáždili ohromující množství ukázek z amerických filmů a seriálů, které v obyvatelích USA vyvolávají až chorobnou touhu být nejlepší a za každou cenu první. Zároveň rozebírá pokrytectví, kdy se mlčí, mlží či moralizuje o něčem, o čem se v zasvěcených kruzích ví, že je úplně jinak, než bývá prezentováno na veřejnosti.

Pro mě osobně bylo nejhezčí setkat se na plátně nejen s hrdiny svého dětství, Arnoldem, Sylvestrem, Hulkem a spol. - k nimž se snímek staví ironicky. Ale i s mými současnými hrdiny - powerliftery z ohijské posilovny West Side Barbell - jež je možné neironicky obdivovat nikoli proto, že "jedou na šťávě", ale proto, že celosvětově zpopularizovali sovětské vědecké metody tréninku.

Vskutku, vidět guru "konjugované periodizace", téměř šedesátiletého Louieho Simmonse, jak udělá hluboký dřep se čtyřsetkilovou činkou na zádech, patří k zážitkům, na něž se nezapomíná. A jeho slova "steroidy nejsou podvod, protože díky ním můžete trénovat tvrději" by se měla tesat do kamene.

Proč nejsi spokojený

Ale to jsem odbočil, omluvte mou zaujatost. Větší, silnější, rychlejší  sice umožňuje pochopit, proč brát steroidy, aniž by to bylo morálně závadné (např. tehdy, pokud vám je předepíše lékař a nemáte je z černého trhu a soutěžíte-li v organizaci, která nedělá testy na doping), ale přitom velmi pečlivě ukazuje širokou paletu názorů a přístupů.

Foto: Aktuálně.cz

Výtka nešťastné matky: "Proč nejsi spokojený s tím, jakého tě Bůh stvořil? Proč jsi tak posedlý svými svaly?" může v hlavě autora filmu a stejně smýšlejících rezonovat velmi dlouho.

Nejzávažnější námitky každopádně nakonec nejdou na úkor poškození zdraví či tzv. profesionální cti. "Když berou všichni, není to podvod," zazní také. Když trenér malých amerických fotbalistů "sype", pochopitelně, že své žáky vede k tomu, aby steroidy nebrali, protože to není nic pro děti a vzorem jim chce být svou tréninkovou morálkou. Je zbytečné někomu vykládat něco, čemu nerozumí a nedovede to adekvátně posoudit.

Nikdo bez dlouhodobého těžkého tréninku nezvedne 200 kilo v benchpressu. Ale pokud chci vytlačit rukama vleže na lavičce 320 kilo, tak to už bez steroidů nejde, vyplývá z vyprávění onoho trenéra a režisérova bratra přezdívaného Smraďoch.

Nezdravější je americký sen

Na střední škole tolik zvedat nepotřebujete, mezi konkurenty ve West Side ano. Je špatně dostat se z beztak vysoké úrovně mezi absolutně elitní liftery? Co o tom může ta většina malých a slabých lidí vědět?

Foto: Aktuálně.cz

Film v tomto skutečně míří k jádru svým podtitulem, jenž zní Vedlejší efekty života v Americe. Steroidy nejsou tak nezdravé jako "velký americký sen", že dokážu cokoli. To uvrhá spoustu snílků do začarovaného kruhu fanatického snažení, které nenese adekvátní výsledky, protože první může být vždy jen jeden. Ti druzí a ostatní pak dělají zoufalé věci, propadají sebeklamu a ubližují lidem okolo sebe. Nemá to nic společného s chemií, ale s kulturou.

Větší, silnější, rychlejší tak není jen film pro lidi, kteří se nějakým způsobem ochomýtají okolo činek nebo jsou dokonce atleti na plný úvazek. Je to výzva k přehodnocení toho, co považujeme za důležité, ale také toho, co považujeme bezmyšlenkovitě za špatné.

Poučení tento snímek skýtá všem stranám. Ostatně i sami tvůrci v debatě přiznali, že si po čtyřleté práci na filmu nejsou jistí svým názorem.

Byl bych rád, kdyby se Bellův počin dostal k nám i do široké distribuce. Může hodně pomoct změnit všeobecně pokřivené veřejné mínění.

 

Právě se děje

Další zprávy