Vary hlásí další hvězdné hosty. Přijede Danny Glover

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 7. 2008 15:20
Festival zveřejnil další zahraniční jména
Smrtonosná zbraň: Mel Gibson a Danny Glover
Smrtonosná zbraň: Mel Gibson a Danny Glover | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do sestavy hostů 43. ročníku karlovarského festivalu přibyla další slavná jména; dohromady už to skoro je na obsazení celého filmu, nejspíš na gangsterku. Na přehlídku se kromě Roberta De Nira, Armina Mueller-Stahla, Nicka Nolteho a Christophera Lee přijedou podívat i američtí herci Danny Glover a Randy Quaid, stejně jako režisérka závěrečného filmu Phillida Lloyd a ruský režisér Nikita Michalkov.

Glover je jedním z uznávaných černošských herců současnosti; spolupracoval mimo jiné se Stevenem Spielbergem, Larsem von Trierem či Wesem Andersonem.

V programu jsou hned dva filmy, v nichž hraje: Gondryho hravá komedie Prosíme přetočte o dvojici videomaniaků vyrábějících vlastní verze filmových hitů a Honeydripper Johna Saylese.

Danny Glover hrál v řadě filmů, největší popularitu mu ale zajistilo účinkování ve čtyřech dílech akčního hitu Smrtonosná zbraň, kde se objevil po boku Mela Gibsona. Hrál ale i v Purpurové barvě či ztvárnil Nelsona Mandelu ve filmu Mandela. V posledních letech se objevil mimo jiné v Andersonově Takové zvláštní rodince či ve von Trierově Manderlay.

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Od roku 1998 je Danny Glover Vyslancem dobré vůle při OSN. Stejně jako Christopher Lee převezme i Glover ve Varech cenu prezidenta MFF Jiřího Bartošky.

Randy Quaid v Karlových Varech představí snímek Poslední eskorta Hala Ashbyho, který bude uveden v sekci Nový Hollywood. Účinkoval i v dalších filmech spjatých s Novým Hollywoodem - v Bogdanovichově Papírovém měsíci, Parkerově Půlnočním expresu či v Hillových Psancích.

Foto: Aktuálně.cz

V posledních letech se objevil také v oscarové Zkrocené hoře, ve sci-fi Den nezávislosti či v roli krále Karla Španělského v Formanových Goyových přízracích.

Další dva oznámení hosté jsou režiséři. Na slavnostní zakončení festivalu přiveze uvést očekávaný letní hit, muzikál Mamma Mia! operní a divadelní (a teď už i filmová) režisérka Phillida Lloyd.

Do Varů se po devíti letech vrátí i ruský režisér Nikita Michalkov, který tu uvede svou netradiční adaptaci 12 rozhněvaných mužů nazvanou prostě 12.V roce 1999 tu získal při příležitosti uvedení filmu Lazebník sibiřský Cenu města Karlovy Vary.

 

Právě se děje

Další zprávy