Prožijte si České století s Havlem, Masarykem i soudruhy

Václav Havel (Marek Daniel).
Jaroslav Plesl jako Václav Klaus.
Epizoda Poslední hurá zpracovává události roku 1989.
Foto: ČT
Kultura Kultura
20. 8. 2014 13:55
Podívejte se na záběry z letošních částí seriálu české století a připomeňte si i ty loňské.

Fotogalerie - Nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních českých dějin let 1918 až 1992 v cyklu České století režiséra Roberta Sedláčka a autora Pavla Kosatíka se poprvé na obrazovkých České televize objevil 27. října.

Na loňský podzim ČT naplánovala pět částí (Velke bourani, Den po Mnichovu, Kulka pro Heydricha, Zabíjení soudruha, Všechnu moc lidu Stalinovi), zbývající čtyři díly se na obrazovce objeví letos na podzim. Bude mezi nimi například ten o Chartě 77 a procesu s Plastic People of the Universe nazvaný Je to jen rocknroll, v němž si Václava Havla zahraje Marek Daniel.

"Jde o to nejpodstatnější, co jsem dosud natočil. Je ironií osudu, že to je právě v televizi, ačkoliv se za mnou táhne pověst nezávislého filmaře. Přitom nemám pocit nervozity, že tu předvedu lidem," řekl Sedláček.

Podle něj České století neusiluje o rekonstrukce nejpravděpodobnějšího průběhu historických událostí, nýbrž o vytvoření situací, v nichž budou moci diváci spoluprožívat s historickými postavami jejich pocity, pochyby, odhodlání i obavy.

"Pochopitelně jsem měl odborné poradce i oponenturu, proběhlo to obvyklým způsobem," uvedl Kosatík. Snažil se, aby scénáře fungovaly jako dramata.

Původně existovalo šestnáct témat, které šly po osobnostech. "Pak jsme vybrali nejdůležitější data a doplnili je o rok 1992, který nám tam naskočil jako nutná pointa roku 1918," vysvětlil Sedláček.

 

Právě se děje

Další zprávy