V Rumunsku se našly ukradené vzácné tisky Newtona a Galileiho v hodnotě 73 milionů

ČTK ČTK
18. 9. 2020 20:17
Policie v Rumunsku našla ukradené vzácné knihy včetně prvních vydání prací Galilea Galileiho a Isaaca Newtona. Oznámila to stanice BBC s tím, že na 200 vzácných a cenných výtisků má hodnotu více než 2,5 milionu liber, což je v přepočtu přes 73 milionů korun.
Policisté nalezli vzácný lup, obsahující první vydání Newtona, Galileiho nebo kresby Goyi.
Policisté nalezli vzácný lup, obsahující první vydání Newtona, Galileiho nebo kresby Goyi. | Foto: ČTK

"Tyto knihy jsou nesmírně cenné, ale důležitější je, že jsou nenahraditelné a mají obrovský význam pro mezinárodní kulturní dědictví," říká detektiv Andy Durham z londýnské metropolitní policie.

Cenné knihy byly ukradleny v lednu 2017 ze skladu v londýnské čtvrti Feltham, kde čekaly na převoz k aukci v americkém Las Vegas. Zloději vyřízli otvory ve střeše a poté se po lanech spustili dovnitř budovy, čímž se vyhnuli bezpečnostním senzorům. Ven se dostali stejnou cestou.

Vyšetřovatelé později zjistili, že podezřelí patří k rumunskému gangu, jenž stojí za sérií vloupání do britských skladů s hodnotným zbožím. Loni policie v rámci mezinárodní spolupráce provedla razie na 45 místech v Británii, Rumunsku a Itálii.

Ve středu policisté objevili ukradené knihy ve skrýši pod podlahou domu v oblasti Neamts na severovýchodě Rumunska. V souvislosti s případem policie obvinila 13 lidí, z nichž 12 se ke krádeži už doznalo.

Nalezený lup obsahuje kromě prvních výtisků prací Galileiho a Newtona kupříkladu také náčrty španělského malíře Franciska Goyi.

 

Právě se děje

Další zprávy