V Praze začal romský festival Khamoro, centrem prošel pestrobarevný průvod tanečníků

ČTK ČTK
25. 9. 2021 15:33
Pestrobarevný průvod tanečních a hudebních souborů se okolo sobotního poledne vydal centrem Prahy. Z dolního konce Václavského náměstí vyrazily přes dvě stovky účastníků festivalu romské kultury Khamoro neboli Slunce. Defilé provázené hlasitou tradiční muzikou vzbudilo jako každý rok zájem turistů i Pražanů. Festival se letos koná po třiadvacáté.
Romský festival Khamoro v centru Prahy.
Romský festival Khamoro v centru Prahy. | Foto: ČTK

Umělci v krojích šli pěší zónou přes ulici Na Příkopě a Havířskou. Po několika zastávkách, při kterých zatančili okolním přihlížejícím, došli na Ovocný trh. Zde čekal nazdobený kočár, který je doprovodil až do cíle na Staroměstské náměstí. Kolem pomníku Jana Husa se muzikanti a tanečníci rozdělili do několika kruhů a ještě zhruba půl hodinu bavili publikum.

Khamoro bylo stejně jako loni kvůli koronavirovým opatřením rozděleno na jarní a podzimní část. "Festival je hezký, ale trochu smutný," říká ředitelka festivalu Jelena Silajdžić. Podle ní koncerty ve vnitřních prostorách nemohlo kvůli pandemii navštívit tolik lidí jako v předchozích letech. Organizátoři ale začali představení streamovat, takže se dostala k širšímu publiku. "Na všem zlém je vždycky něco dobrého," uzavírá Silajdžić.

Akce se koná od roku 1999. První průvod uspořádali organizátoři dva roky nato. Každoročně se na něj přijdou podívat tisíce lidí. Letos se zapojilo do defilé sedm profesionálních souborů ze Španělska, Indie, Rumunska, Srbska, Maďarska, Česka a Nizozemska. Účastnily se ho ale i další české amatérské soubory.

Večer se v La Fabrice skuteční koncert tradiční romské hudby. Představí se na něm soubory z několika zemí. Netradiční spojení španělské a indické hudby zahraje AndaluzIndia. Maďarští Kale Lulugyi přivezou z generace na generaci předávané romské písně, Boban Markovič zahraje balkánskou dechovku a nebudou chybět ani ruské zpěvy a tance v podání Karmen Gipsy Group.

V neděli festival pokračuje galakoncertem v Roxy. Diváci uvidí sedm kapel ze sedmi různých zemí, které zahrají sedm různých stylů romské hudby. Festival v Praze pořádá spolek Slovo 21. Jeho program je k nalezení na webu Khamoro.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy