Febiofest ocenil za přínos světové kinematografii herce Jana Třísku a režiséra Abela Ferraru

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 3. 2017 22:34
Již 24. ročník mezinárodního filmového festivalu Febiofest v Praze zahájil ve čtvrtek film polské režisérky Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých. Během festivalu, který potrvá do 31. března, bude k vidění 155 snímků z pětapadesáti zemí. Před projekcí ve Smetanově síni převzali ceny Kristián za přínos světové kinematografii americký kultovní režisér Abel Ferrara a herec Jan Tříska. Cenu obdržel i jeden z nejslavnějších kameramanů současnosti Peter Suschitzky.
Herec Jan Tříska převzal na Febiofestu cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Ocenění mu předaly herečka Dagmar Havlová a pražská primátorka Adriana Krnáčová.
Herec Jan Tříska převzal na Febiofestu cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Ocenění mu předaly herečka Dagmar Havlová a pražská primátorka Adriana Krnáčová. | Foto: ČTK

Praha  - Na 155 snímků z pětapadesáti zemí uvede v Praze a pak v rámci ozvěn v dalších 13 městech mezinárodní filmový festival Febiofest. Jeho 24. ročník zahájila ve čtvrtek večer v Obecním domě česká premiéra filmu polské režisérky Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých. Před projekcí ve Smetanově síni převzali ceny Kristián za přínos světové kinematografii americký kultovní režisér Abel Ferrara a herec Jan Tříska. Loňský osmdesátník přijel do Prahy z USA, kde žije.

Zaplněný sál ho přivítal dlouhým potleskem vestoje. Herec nejprve těžkou kovovou plastiku zvedl nad hlavu, pak ve smokingu udělal na pódiu několik kliků. "Svět je plný krutosti, lidé musejí prchat a stávají se z nich utečenci. Jsem jedním z nich, utekl jsem do země, která je jich plná. Vážím si těch, kteří je podporují, a mám problém si vážit lidí, kteří se jim v tom snaží zabránit. Proto tato cena náleží i těm, kteří prchají ze svých domovů," řekl Tříska.

Jednou z jeho prvních rolí na filmovém plátně byla ta v poetickém dramatu Radúz a Mahulena. Snímek uvede Febiofest za jeho účasti 25. března v dějišti přehlídky, multikině CineStar Praha-Anděl. Herec se prosadil i po emigraci v roce 1977 v USA. S Milošem Formanem spolupracoval na snímcích Ragtime a Lid versus Larry Flynt. Do povědomí diváků se zapsal i jako učitel Igor Hnízdo v Obecné škole Jana Svěráka, v jehož připravovaném snímku Po strništi bos také hraje.

Druhý oceněný Abel Ferrara je rodákem z Bronxu, ovšem poslední roky tráví v Itálii. Proslavily ho provokativní snímky, spolupráce s velkými studii i hvězdami. Jsou jimi Harvey Keitel, Christopher Walken, Steve Buscemi či Gérard Depardieu; toho obsadil do kontroverzního snímku Vítejte v New Yorku. Febiofest uvede přehlídku jeho vybraných filmů včetně dokumentu Hledání Otce Pia, zásadního filmového díla Poručík v hlavní roli s Harveym Keitelem a pocty italskému klasikovi s temnou minulostí Pasolini, kterého ztvárnil Willem Dafoe.

Festival udělí ještě cenu Kristián i jednomu z nejslavnějších kameramanů současnosti Peteru Suschitzkému. Uvede sedm jeho titulů, mezi nimi hororovou Pohádku pohádek z roku 2015 se Salmou Hayekovou a Vincentem Casselem i snímky Nahý oběd a Východní přísliby režiséra Davida Cronenberga, s nímž tento britský kameraman polského původu točí od konce 80. let.

Febiofest, který potrvá do 31. března, má v programu i soutěžní sekci Nová Evropa. Je spojena s cenou 5000 eur (135 tisíc korun) pro vítězný snímek a stejnou částkou pro českého distributora. Mezi desítkou titulů jsou dva s českou účastí - Špína slovenské absolventky FAMU Terezy Nvotové a snímek Doma je tady debutující rakouské filmařky Terezy Kotykové. O vítězi rozhodne 33členná porota, v jejímž čele je režisér Juraj Herz.

Zahajovací snímek přehlídky Přes kosti mrtvých čerstvé držitelky čestného titulu doctor honoris causa pražské AMU a slavné absolventky FAMU Agniezsky Hollandové, která absolvovala v roce 1971, vznikl v koprodukci Polska, Česka, Německa, Švédska a Slovenska. Natočila ho na motivy knižního morálního thrilleru Olgy Tokarczukové. Do jedné z hlavních rolí této detektivky s prvky černé komedie obsadila Miroslava Krobota.

Podle ředitele přehlídky Kamila Spáčila činí rozpočet 42 milionů korun. Ministerstvo kultury ji letos podpořilo částkou 8,5 milionu korun, osm milionů získala od hlavního města. Loni na pražský Febiofest přišlo přes 62 tisíc návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy