V Praze otevírá muzeum Lennonovy zdi. Provede historií a představí dokument

ČTK ČTK
22. 7. 2021 22:00
Desítky dobových fotografií, tematické publikace nebo dosud nezveřejněný krátký dokumentární film nabídne nové pražské muzeum The Lennon Wall Story. Muzeum Lennonovy zdi v suterénu pod barem Napa na Malé Straně přivítá první návštěvníky tento pátek 23. července.

Každý pátek odpoledne a o víkendu zpřístupní expozici o historii Lennonovy zdi, na které se v 80. letech minulého století začaly objevovat politické i poetické nápisy a básně. Kromě nich tu byl i portrét zavražděného hudebníka Johna Lennona, někdejšího člena Beatles, a u zdi se na něj vzpomínalo.

"Nápad vznikl před čtyřmi lety. Kromě informačních panelů návštěvníky čeká i zážitek u třicetiminutového dokumentárního filmu, který dosud nebyl zveřejněn a v němž uvidí dobové fotografie, audiovizuální materiály, a hlavně výpovědi pamětníků, kteří si právě s Lennonovou zdí spojují nezapomenutelné okamžiky i své životní příběhy," řekla na čtvrteční vernisáži zakladatelka muzea Eva Ticháková.

Film The Lennon Wall Story využívá archivních záběrů. Ukazuje historii Lennonovy zdi od 60. let až do dneška. Hovoří v něm chartista František Stárek, hudebník a novinář Ondřej Konrád, muzikant Petr Janda nebo spoluautor knihy Lennonova zeď v Praze Filip Pospíšil.

Muzeum dále ukáže mimo jiné kamennou desku věnovanou Johnu Lennonovi, fotostěnu, na kterou mohou lidé přidat nápis či obrázek, nebo vzkaz pro Johna Lennona na křídovou tabuli, dokud ho nepřekryjí další. Tak se tomu dělo i na samotné Lennonově zdi, která se nachází nedaleko od muzea. "Návštěvu samotné památky i muzea je tedy snadné spojit," dodala Ticháková.

Součástí muzea je i kavárna. Zdarma ji může využít návštěvník, který za vstup do muzea přispěje alespoň doporučovanou částku. Více informací se nachází na stránkách muzea.

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. Zeď za minulého režimu několikrát nechala přemalovat komunistická moc, nápisy se zde ale vždy objevily znovu. V roce 2014 někdo zeď natřel na bílo a napsal na ni Wall Is Over (Zeď skončila). K akci se přihlásila umělecká skupina Pražská služba, která tak prý chtěla dát prostor novým nápisům. Loni v březnu zeď mírovými poselstvími pomalovaly dvě desítky umělců.

Britský zpěvák, skladatel i výtvarník John Lennon je považován za jednu z největších osobností 60. a 70. let minulého století. V kapele Beatles fungoval v tvůrčím tandemu s Paulem McCartneym. Sestava se rozpadla roku 1970 a její členové se vydali každý svou cestou. Už čtyři roky předtím se Lennon seznámil s japonskou umělkyní Yoko Ono, která se posléze stala jeho druhou manželkou a měla na něj silný vliv. Oba se zapojili do mírového hnutí.

Po rozpadu Beatles založil Lennon s manželkou kapelu Plastic Ono Band. Více ho ale proslavila sólová kariéra, zejména deska Imagine z roku 1971. V roce 1980 vydal své poslední album Double Fantasy. Když se 8. prosince téhož roku vracel do bytu v newyorské rezidenci Dakota, psychicky narušený Mark David Chapman, jemuž hudebník několik hodin předtím podepsal své album, na něj vystřelil čtyři rány z revolveru. Byly smrtící.

 

Právě se děje

Další zprávy