Bezručova Opava slaví 150. narozeniny básníka Bezruče, nabídne ale i koncert Ivana Krale

ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 8. 2017 12:48
Multižánrový festival Bezručova Opava letos šesti speciálními představeními slaví 150 let od narození básníka Petra Bezruče. V rámci hudebního programu ale v Opavě vystoupí také rocker Ivan Kral, který žije v Americe. V České republice naposledy vystoupil loni na festivalu Metronome.
Ivan Kral.
Ivan Kral. | Foto: ČTK

Představením Pátá dohoda Jaroslava Duška v Opavě začal 60. ročník multižánrového festivalu Bezručova Opava.

Na akci do 27. září vystoupí více než padesát interpretů, například Michal Prokop s kapelou Framus 5 nebo Ivan Kral.

Ten v Opavě zahraje 8. září v rámci českého turné, které se zastaví 2. září v Žatci, pak v Milevsku, v Praze, v Brně a po Opavě 10. září ve Vysokém Mýtu. Hrát bude i několik nových písniček z chystaného alba, jež vyjde v listopadu. 

Král u nás naposledy vystoupil loni na prvním ročníku festivalu Metronome, kde si na pódium přizval i Jiřího Suchého

Na opavské přehlídce se představí i místní Divadlo Petra Bezruče s komedií Škola základ života. Pražské Divadlo Na zábradlí přiveze autorskou hru inspirovanou osudy velkých postav české literatury, alternativní ostravské Bílé divadlo ztvární obrazy básní Petra Bezruče na Horním náměstí a promění konstrukci šachetní věže v havířskou hospodu či Lysou horu.

Maryčka jako inspirace

První zhudebněnou básní Petra Bezruče byla v roce 1905 Maryčka Magdonova, která se později stala také nejvýraznějším námětem výtvarníků. Na výstavě bude vystavená Maryčka od Břetislava Bartoše, Jožky Barucha, Heleny Salichové, Viléma Wünscheho, Aljo Berana či Jana Václava Sládka. Až na výjimky se bude jednat o doposud málo známá díla, která se na výstavách téměř neobjevují.

Součástí festivalu je také výstava Petr Bezruč v hudbě a umění, která bude v tamním Památníku otevřená od 5. září do listopadu.  

"Výtvarní umělci a hudební skladatelé hledali po celé 20. století inspiraci v díle Petra Bezruče. Jednotlivé básně Slezských písní k nim promlouvaly svou silou, úderností, buřičstvím a možná i aktuálností ve všech epochách," říká mluvčí muzea Romana Cieslarová.

Nejznámějším skladatelem, kterého melodičnost básní Petra Bezruče okouzlila, byl Leoš Janáček. Ten zhudebnil básně Kantor Halfar, Maryčka Magdonova a 70 000.

Foto: Bezručova Opava

Starší je jen Pražské jaro a Jiráskův Hronov

"Celkem jsme připravili šest akcí, které odkazují nebo jsou přímo spojeny s osobností a dílem Petra Bezruče. Všechny v souvislosti se 150. výročím narození tohoto slezského buřiče a básníka," dodal dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Bezručova Opava patří k nejstarším kulturním festivalům na území České republiky. Od roku 1958 nese jméno nejznámějšího opavského rodáka Vladimíra Vaška alias Petra Bezruče, který se proslavil zejména poezií sociálního protestu.

Starší než Bezručova Opava je jen Pražské jaro a Jiráskův Hronov

 

Právě se děje

Další zprávy