V Olomouci se chystá koncert proti Staňkovi, vystoupí Koller, Poláková či Tata Bojs

mp rb mp, rb
10. 5. 2019 13:11
U Muzea umění Olomouc se přespříští pondělí uskuteční koncert na podporu petice, která žádá odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Od 18 hodin na akci zvané “Sbohem, pane ministře” vystoupí David Koller Band & Bára Poláková, skupina Tata Bojs nebo operní pěvkyně Dagmar Pecková.
Barbora Poláková
Barbora Poláková | Foto: Supraphon

Podle organizátorů se žádný ministr kultury od listopadu 1989 nechoval tak nepřátelsky k institucím, které zřizuje, jako současný ministr Antonín Staněk.

"Tento protestní koncert je vyjádření vůle po jeho (Staňkově pozn. red.) odvolání z důvodů nekompetence a selhání ve funkci nejvyššího vládního představitele pro oblast kultury," píší organizátoři koncertu, který je naplánován na 20. května.

Všichni hudebníci odehrají koncerty bez nároku na honorář. Náklady na financování akce ponesou sponzoři a někteří zaměstnanci Muzea umění.

Do Olomouce dorazí také autoři petice Nekulturniministr.cz z Centra pro současné umění DOX. Staněk se s autory petice žádající jeho odvolání sešel ve čtvrtek před ministerstvem kultury. "My s ním vést dialog nechceme, protože mu nevěříme, nemyslíme si, že je kompetentní," řekl ředitel centra DOX Leoš Válka.

Staněk petentům oznámil, že jejich přání nevyhoví. "I když jsme nenašli úplně společnou řeč, našli jsme souznění v tom, že je nezbytné připravit co nejrychleji transparentní výběrové řízení. Lidé, kteří budou ve výběrových komisích, musí být důvěryhodní a musí reprezentovat uměleckou sféru. V tom máme shodu," tvrdil Staněk.

Staňka ve čtvrtek podržela také jeho domovská ČSSD. Grémium strany však chce, aby připravil na místa odvolaných ředitelů maximálně transparentní výběrová řízení.

"Uložili jsme panu ministrovi, aby do konce května připravil transparentní výběrová řízení na obě uvolněné funkce, a zároveň jsme mu uložili, aby zklidnil situaci v resortu kultury a aktivně vyjednával se všemi aktéry," oznámil po čtvrtečním jednání předseda ČSSD Jan Hamáček.

 

Právě se děje

Další zprávy