Začíná festival alternativního umění ...příští vlna. Divadlo se inspiruje i Váchalovými dřevoryty

ČTK ČTK
19. 9. 2017 3:25
Těžiště festivalu alternativního umění ...příští vlna, který se od 19. září do 1. října koná v Praze, je letos v divadle. Návštěvníci festivalu uvidí celkem dvacet inscenací, řada z nich cituje nebo přímo dramatizuje významná literární díla.
Jedno z inscenací vychází z osudu výtvarníka Váchala.
Jedno z inscenací vychází z osudu výtvarníka Váchala. | Foto: Jana Patková

V pražském klubu MeetFactory začíná 19. září festival s názvem …příští vlna/next wave…, který uvádí divadelní, hudební, taneční, literární i výtvarnou alternativu.

Co se bude dít v MeetFactory

  • V MeetFactory uvede režisérka Apolena Vanišová premiéru inscenace na základě experimentální prózy Fernanda Arrabala Pohřeb sardinky.
  • Autorský projekt Šumava láska Chemického divadla a režiséra Vojtěcha Bárty se inspiruje texty, dřevoryty a životními osudy Josefa Váchala.
  • Z brněnského HaDivadla přiveze festival divadelní esej Náměsíčníci (imitace a tušení), který podle románu Hermanna Brocha režíroval jeho umělecký šéf Ivan Buraj.

Letos diváci v klubu i na několika dalších místech v Praze uvidí dvacítku inscenací. Řada z nich je dramatizací nebo koláží významných literárních děl. 

Na Žižkově zahraje Vladimír Franz

Vrcholem přehlídky bude udělení poct významným osobnostem a projektům alternativní scény v Divadle Komedie. Pravidelnou festivalovou linií je také objevování nových kulturních prostor - letos to bude podzemí DUP39 na Národní třídě a DriveHouse na Vinohradech.

Tři patra činžovního domu slibují pořadatelé oživit divadlem pro děti i dospělé, site-specific projekty Jany Orlové a Antonína Brindy a koncerty.

Festival obsadí také Nákladové nádraží Žižkov. 23. září tam proběhne další část autorského cyklu Miroslava Bambuška Písně o zemi, což je komorní představení pro tři herce a jednu tanečnici. Živou hudbou představení doprovodí skladatel a výtvarník Vladimír Franz

Akce potrvá do 1. října. Pak se festival přesune do Brna, kde ho od 13. do 15. října převezme HaDivadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy