V Manchesteru se zpívalo pro oběti terorismu. Dorazila Ariana Grande, vzkaz poslali také U2

Hana Slívová Hana Slívová
4. 6. 2017 21:50
Zatímco v Londýně policie vyšetřuje sobotní teroristický útok na London Bridge a Borough Market, na severu Anglie proběhl benefiční koncert One Love Manchester. Ten uctil památku obětí teroristického útoku, který se stal během tamního květnového koncertu zpěvačky Ariany Grande. Benefici zorganizovala během několika dní právě zpěvačka. V napěchované aréně se střídaly po několika písních popové hvězdy, vzkaz do Manchesteru poslali i U2. V prvních řadách stáli zejména teenageři, kteří dostali lístky zdarma. Byli totiž také na Arianině osudném vystoupení.
Srdečný moment tančícího policisty na koncertě v Manchesteru je hitem internetu. | Video: Reuters

Za přísných bezpečnostních opatření v britském Manchesteru proběhl koncert na podporu obětí útoku, který sebevražedný atentátník spáchal na koncertě zpěvačky Ariany Grande před dvěma týdny. V manchesterské aréně bylo zhruba 60 tisíc lidí, zejména teenagerů. 

Koncert dala dohromady sama zpěvačka a jak přímo na pódiu lidem vzkázal organizační tým, přenášel se i do nemocnice, kde leží zraněné děti. Následovalo vystoupení Ariany Grande, doprovázené skupinou tanečníků a také obrovským aplausem. Na arénu se snesly růžové stuhy.

Ariana Grande v dětské nemocnici, kde se léčí zranění z teroristického útoku
Ariana Grande v dětské nemocnici, kde se léčí zranění z teroristického útoku | Foto: Instagram Ariany Grande

S Arianou si zazpívala i autorka několika jejích písní Victoria Monétová a také kapela Black Eyed Peas. Ta rapovala i proti Ku Klux Klanu, pozdravila starosty Londýna i Manchesteru a poděkovala policii. Grande uvedla na pódium též svůj idol z dětství - zpěvačku Imogen Heap. 

Svou účastí přispěl i Robbie Williams, jenž zazpíval s pomocí publika největší hit Angels. Hity naservíroval i Pharrell Williams: nejprve sám zatančil na píseň Get Lucky, pak si přizval Miley Cyrus, s níž se podělil o song Happy. Ta připomněla, že kamarádka Ariana byla jednou z prvních celebrit, jež podpořily její neziskovku The Happy Hippie, pomáhající mladým lidem bez domova či gayům a lesbám. 

"Když mi Ariana zavolala, abych vystoupila, neváhala jsem ani minutu. Obě chceme dělat muziku až do smrti," řekla Miley Cyrus v krátkém rozhovoru po koncertě. 

Vzkaz do Manchesteru poslala kapela U2. "Máme tu spoustu kamarádů, někteří přišli o svoje děti, děti o své rodiče. Myslíme s láskou na všechny," řekl zpěvák Bono. Vzkaz a píseň přidal také Stevie Wonder i fotbalista a čtyřnásobný otec David Beckham. 

U2 mluvili o útocích po koncertu Ariany Grande v talkshow

Ariana Grande pak ruku v ruce s Miley Cyrus zazpívala duet - coververzi tematického hitu Don't Dream It's Over od kapely Crowded House. Zavzpomínala také na setkání s maminkou jedné z obětí, která si přála, aby Ariana na koncertu zazpívala hity a netruchlila. 

"Láska porazí strach - a láska, pro kterou jste se rozhodli, nám dá sílu," řekla před svým vystoupením Katty Perry, oblečená do bílého kabátu z peří. Publiku nabídla i čtyři roky starý megahit Roar. Perry aktuálně chystá nové album, vyjde za několik dní. 

Obrovský aplaus sklidil při nástupu Justin Bieber. Doprovázel se pouze na akustickou kytaru, znělo to výborně a píseň zpívala celá aréna.

Coldplay přidali hit od Oasis Don't Look Back In Anger. Zpívala opět celá aréna - téměř jako na videu z deset let starého koncertu Oasis právě z Manchesteru. 

Zlatý hřeb večera byl ovšem slavný manchesterský rodák a zpěvák zmíněných Oasis Liam Gallagher. Zahrál i tematický hit Oasis Live Forever. 

Vzkaz zpěváka Morrisseyho
Vzkaz zpěváka Morrisseyho | Foto: Facebookový účet Morrisseyho

Zatímco většina popových hvězd věří v sílu země a nabádá ke spojení sil a k lásce, zpěvák Morrissey, rodák z Manchesteru a dlouhodobý kritik systému, se na svém Facebooku po útocích vyjádřil na adresu britské premiérky Theresy Mayové velmi kriticky.

Vyčítá jí mimo jiné to, že žije v sociální bublině a problémy postižených lidí jsou jí vzdálené. "Politici nám říkají, že se nemáme bát a nemáme být zlomení, ale oni se oběťmi nikdy nestanou," píše ve svém facebookovém postu. 

Přivítání Ariany Grande na manchesterském benefičním koncertu. 

Redaktoři BBC, kteří koncert komentovali, opakovaně oceňovali třiadvacetiletou Grande a její schopnost dát dohromady koncert takových rozměrů. Chválili též výkon vokální čtveřice Little Mix, která vyhrála soutěž X Factor a v aréně během večera též vystoupila. 

 

Právě se děje

Další zprávy