V Letňanech začnou příští rok fungovat dva nové filmové ateliéry. Stávající kapacita nestačí

ČTK ČTK
27. 10. 2017 9:32
O natáčení filmů a reklam v České republice je díky pobídkám zájem, a tak se společnost Prague Studios rozhodla, že v pražských Letňanech - na místě stávajících tří ateliérů - postaví další dva, velké a supermoderní. Hotové by měly být v roce 2018. V Prague Studios se natáčely například filmy Děti planety Duna, Van Helsing, Wanted nebo Dobrodruzi. Základní kámen přišel poklepat Marek Vašut.
Filmová studia v Letňanech.
Filmová studia v Letňanech. | Foto: Marie Dostálová

Praha bude mít v roce 2018 dva nové filmové ateliéry s kompletním zázemím. Společnost Prague Studios včera zahájila jejich stavbu v Letňanech. Celková investice včetně nákupu pozemků je 140 milionů korun a její součástí bude modernizace tří současných letňanských ateliérů.

Foto: Marie Dostálová

"Česká republika se díky filmovým pobídkám opět vrátila na mapu filmového světa. Poptávka po filmových ateliérech roste," řekl majitel společnosti Prague Studios Tomáš Krejčí. 

Komplex ateliérů Prague Studios v Praze 9 vyrostl na místě bývalé letecké továrny Letov. Dva rozlehlé hangáry prošly přestavbou na filmové ateliéry v roce 2001. 

Zásadní impulz v dalším rozvoji Prague Studios přišel v roce 2012 se zakoupením sousedních pozemků pro stavbu dvou nových ateliérů. V současné době má celý areál rozlohu 30 tisíc metrů čtverečních a jeho součástí jsou tři ateliéry, přilehlé kanceláře, maskérny, kostymérny, catering a dílny. 

Štěstí přišel ateliérům popřát i Marek Vašut.
Štěstí přišel ateliérům popřát i Marek Vašut. | Foto: Marie Dostálová

V Prague Studios se natáčely například filmy Děti planety Duna (2002), Van Helsing (2003), Wanted (2007) nebo Dobrodruzi (2016). Každoročně tu také vznikají desítky reklam. 

Důvodem pro vznik nových ateliérů je zájem zahraničních filmařů související s filmovými pobídkami, které Česká republika poskytuje od roku 2010. Zájem zahraničních produkcí převyšuje kapacitu ateliérů.

 

Právě se děje

Další zprávy