V létě se chodilo na Rožmberky a fotografa Feiningera

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 9. 2011 12:28
Lidé o prázdninách navštěvovali výstavy víc než loni
Rožmberkové
Rožmberkové | Foto: Hugo Moc

Praha - Letošní letní sezona byla pro pražské státní i soukromé galerie a další kulturní instituce poměrně úspěšná. Na mírně vyšší návštěvnosti se podepsalo chladnější počasí, ale i otevření nových výstavních prostor a expozic.

Úspěšná byla zejména výstava o šlechtickém rodu Rožmberků či instalace děl fotografa Andrease Feiningera. Například objekty Galerie hlavního města Prahy navštívilo v červenci celkem 15 545 lidí, ve stejném období v roce 2010 to bylo 8959 návštěvníků. Lépe, i když s menším rozdílem, si GHMP vedla i v srpnu.

„V loňském roce nebyla ještě otevřena Bílkova vila a neměli jsme ve správě výstavní prostory v zámku Moravský Krumlov, kde zatím sídlí Epopej - tu v létě zhlédlo 6644 návštěvníků, což možná dělá rozdíl oproti roku 2010," říká mluvčí GHMP Michaela Moučková.

Z řady objektů, jež GHMP spravuje, si návštěvníci v létě oblíbili zejména galerijní prostory Domu U Kamenného zvonu (kde jsou vystavena díla amerického fotografa Feiningera) či stálou expozici v Trojském zámku.

Na nezájem diváků si v letních měsících nemohla stěžovat ani Národní galerie  - v červenci i v srpnu její akce navštívilo o deset tisíc lidí víc než loni. Největší návštěvnost měla výstava Rožmberkové, kterou pořádal Národní památkový ústav ve spolupráci s NG ve Valdštejnské jízdárně. Návštěvnost byla 30 tisí lidí.

L. Feininger Autoportrét
L. Feininger Autoportrét | Foto: Aktuálně.cz

Na velká, ale v Česku ne příliš známá jména letos vsadilo soukromé Centrum současného umění DOX. Po předchozích letních tahácích, kterými byly instalace děl architekta Jana Kaplického či kontroverzní Entropa Davida Černého, dala letos galerie přednost výstavě inspirované dílem rakouského filozofa a myslitele Rudolfa Steinera.

„Kaplický ani Entropa téměř nepotřebují reklamu, a přitom lákají tisíce návštěvníků. Do Centra DOX na tyto projekty přišli i ti, kteří běžně do galerií nechodí," říká mluvčí Centra DOX Michaela Šilpochová s tím, že Steiner do galerie přilákal o něco méně návštěvníků, ohlasy na expozici jsou ale příznivé.

Na podzim GHMP uvede v Městské knihovně výstavu českého krajináře a impresionisty Václava Radimského, Dům U Kamenného zvonu pak v listopadu otevře expozici básníka a grafika Bohuslava Reynka.

NG bude ve Valdštejnské jízdárně hostit obrazy s folklorními motivy Joži Uprky; velkým výstavním projektem bude expozice sv. Anežka Česká - princezna a řeholnice.  Centrum pro současné umění DOX pak od poloviny října zpřístupní rozsáhlou expozici Luciferův efekt.

 

Právě se děje

Další zprávy