Na hudebních cenách Vinyla uspěli Tomáš Niesner, Mat213 a festival Pop Messe

ČTK ČTK
22. 2. 2023 22:20
Vítězi hudebních cen Vinyla se stali kytarista Tomáš Niesner za album Bečvou, zpěvák Mat213 jako objev roku a festival Pop Messe v kategorii Počin roku. Výsledky organizátoři vyhlásili v pražském Lucerna Music Baru.
Tomáš Niesner albem Bečvou vzdává poctu otrávené řece.
Tomáš Niesner albem Bečvou vzdává poctu otrávené řece. | Foto: ČTK

Tomáš Niesner na oceněném albu Bečvou "naléhavě a bolestně zpracoval skutečný příběh z reálného života vztažený ke krajině svého dětství," popisuje jeden z pořadatelů Pavel Uretšlégr. "Tvorbu digitálního písničkáře Matěje Čecha alias Mat213 naopak vystihuje lehkost, naivita a reflexe roztěkanosti života mladé generace, který se v nemalé míře odehrává virtuálně na sociálních sítích," dodává.

Rozdílné přístupy k tvorbě porota hodnotila rovněž ve třetím ročníku Ceny Jany Apačky Grygarové za publicistiku. "Porota vybrala Jiřího Slabihoudka, který velmi poutavě překlenuje hranice mezi populární a klasickou hudbou. A mosty mezi staršími a mladými posluchači nezávislé hudby erudovaně staví také publicista David Laufer," sdělil za organizátory Tomáš Grombíř.

Ve výzvě Bastl Electronic Track porota ze 39 přihlášených ocenila track Lojza Kotřábek od dua Mezi patry klid, jež tvoří Matouš Pospíšil a Šimon Pacek. "Laureátům ve spolupráci s naším partnerem Bastl Instruments poskytneme podporu k natočení autorského EP, včetně zapůjčení nástrojů, propagace, mentorské a koncertní podpory," vysvětluje Grombíř.

Na slavnostním večeru vystoupili čtyři nominovaní: Anna Vaverková, Mat213, Lobbyboy&saab900turbo a kapela Tamara. Programem provedl programový šéf Radia 1 a zároveň člen rady Vinyly Zdeněk Lichnovský.

Pořadatelé nyní opět chystají sérii koncertů, přednášek či vzdělávacích workshopů napříč republikou. Tradiční vizuál limitované stokusové série LP obsahujícího po jedné skladbě od všech nominovaných letos připravily výtvarnice a performerka Kateřina Konvalinová se sochařkou Erikou Velickou.

Skladba K břehům z vítězného alba Tomáše Niesnera nazvaného Bečvou. | Video: Warm Winters
 

Právě se děje

Další zprávy