V Dijonu jde do aukce dílo Mistra vyšebrodského oltáře, zájem má i Národní galerie

ČTK ČTK
30. 11. 2019 2:30
Česká Národní galerie se na sobotní aukci ve francouzském Dijonu pokusí získat středověký obraz nazvaný Trůnící Panna Marie s dítětem z dílny Mistra vyšebrodského oltáře. Aukční síň odhaduje, že cena se bude pohybovat mezi 400 tisíci až 600 tisíci eury (10,2 milionu až 15,3 milionu Kč). Dílo, které je odborníky označováno za výjimečné, bylo letos náhodou objeveno u jedné z dijonských rodin.
Trůnící Panna Marie s dítětem z dílny Mistra vyšebrodského oltáře.
Trůnící Panna Marie s dítětem z dílny Mistra vyšebrodského oltáře. | Foto: ČTK

Obraz malovaný temperou na dřevě si dijonská rodina po generace předávala, aniž věděla, že dědí dílo jednoho z nejvýznamnějších českých představitelů vrcholné gotiky. Jeho jméno známo není, pojmenován byl proto podle své nejvýznamnější práce - devíti deskových maleb na hlavním oltáři v klášterním kostele cisterciáků ve Vyšším Brodě.

"Majitelé obraz považovali za obyčejný dekorativní panel a chtěli ho prodat společně s nepříliš hodnotnými stříbrnými předměty a koupelnovým nábytkem," popsal objev znalec Hugues Cortot ze skupiny Turquin, která aukci pořádá.

Dílo zobrazuje Pannu Marii oděnou v modrém šatu a zlatém plášti, která na rukou drží Krista. Ten se jednou ručkou chytá za nohu a druhou tiskne palec madony. Podle odborníků je podobné přirozené gesto na obrazech z poloviny 14. století výjimečné.

 

Právě se děje

Další zprávy