V Benátkách začal filmový festival, cenu za celoživotní dílo získal komik Benigni

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 9. 2021 20:21
V Benátkách tuto středu začal 78. ročník mezinárodního filmového festivalu. Na zahajovacím večeru dostal Zlatého lva za celoživotní dílo italský komik Roberto Benigni, který je autorem oscarového snímku Život je krásný z roku 1997. Prvním uvedeným soutěžním filmem se staly Madres Paralelas (Paralelní matky) španělského režiséra Pedra Almodóvara. Akce potrvá do 11. září.
Cenu za celoživotní dílo získal italský komik Roberto Benigni, který je autorem Oscarem oceněného snímku Život je krásný.
Cenu za celoživotní dílo získal italský komik Roberto Benigni, který je autorem Oscarem oceněného snímku Život je krásný. | Foto: Reuters

Almodóvar ve středu řekl, že nový snímek se zaměřuje na trochu jiný typ žen, než jaké figurovaly v jeho předchozí tvorbě. "Dnes mě daleko více zajímají nedokonalé matky. Naopak matky, o kterých jsem točil dříve, se podobaly mojí matce a dalším ženám, jež mě vychovávaly. Jako dítěti mi připadaly všemocné," uvedl. Další silnou dějovou linii nového snímku představují moderní dějiny Španělska a především represe po občanské válce ze strany frankistického režimu. Režisér proto vyzval Španěly, aby si tuto část dějin připomínali.

Předseda hlavní poroty, jihokorejský režisér a autor úspěšného snímku Parazit Pong Čun-ho, na zahajovacím ceremoniálu uvedl, že uplynulý rok byl pro filmaře kvůli epidemii covidu-19 velice obtížný. "Covid-19 ale brzy zmizí a filmy tady s námi zůstanou navždy," uvedl. Dříve řekl, že s ostatními členy poroty se bude snažit o soutěžních filmech debatovat a v hodnocení dosáhnout konsenzu. V hlavní porotě dále zasednou režiséři Chloé Zhaoová, Saverio Costanzo, Alexander Nanau a herečky Virginie Efirová, Cynthia Erivová a Sarah Gadonová.

Soutěžit o Zlatého lva bude 21 filmů, pět z nich natočili Italové. Další desítky snímků se představí mimo soutěž či v kategorii Horizonty. Letos se do Benátek vrátí hvězdy světového kinematografie, které přijedou osobně představit svá díla. Minulý rok to kvůli epidemickým omezením nebylo možné.

Na festivalu budou uvedeny čtyři snímky v české koprodukci. Jedná se o film Nezanechat stopy polského režiséra Jana P. Matuszyńského, který soutěží o hlavní cenu, a dále snímky z kategorie Horizonty - Zázrak bulharského režiséra Bogdana George Apetriho a Cenzorku od slovenského tvůrce Petera Kerekese. V samostatné přehlídce Giornate degli Autori bude uveden film v italsko-české koprodukci Il Palazzo (Palác) od Federiky Di Giacomové.

Benátský festival je nejstarší filmovou přehlídkou na světě. Podle odborníků se v posledním desetiletí kvalita akce zvýšila a snímky uvedené či oceněné v Benátkách boduje také v dalších mezinárodních soutěžích.

 

Právě se děje

Další zprávy