V 90 letech zemřela režisérka Agnès Vardaová, představitelka francouzské nové vlny

ČTK ČTK
29. 3. 2019 11:47
Ve věku 90 let zemřela francouzská režisérka, scenáristka a jedna z představitelek francouzské nové vlny Agnès Vardaová. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na rodinu známé filmařky, která se ve svých dílech často zabývala sociální a ženskou tematikou. Podle deníku Le Figaro podlehla rakovině.
Režisérka je jedna z představitelek francouzské nové vlny.
Režisérka je jedna z představitelek francouzské nové vlny. | Foto: ČTK

Vardaová, která v roce 2017 dostala čestného Oscara za celoživotní dílo, patřila v 60. letech minulého století ke klíčovým postavám takzvané nové vlny francouzského filmu. Proslavil ji snímek Cléo od pěti do sedmi, prakticky v přímém přenosu zachycující dvě hodiny života mladé pařížské šansoniérky.

Z pozdějších titulů zaujalo zejména Bez střechy a bez zákona se Sandrine Bonnaireovou, za který Vardaová v roce 1985 dostala Zlatého lva na festivalu v Benátkách.

Agnès Vardaová, která se narodila roku 1929 v Bruselu, byla také uznávanou dokumentaristkou. Za film Les Plages d´Agnes (Pláže Agnes) dostala v roce 2009 francouzskou filmovou cenu Césara. Roku 2015 získala také čestnou Zlatou palmu.

Na dokumenty se Vardaová zaměřovala především v posledních letech. Se současným francouzským umělcem známým pod pseudonymem JR například brázdila francouzský venkov ve fotografujícím náklaďáku. Na základě těchto cest pak vznikl dokument Visages, villages (Tváře, vesnice) z roku 2017.

 

Právě se děje

Další zprávy