V 90 letech zemřela filozofka Ágnes Hellerová. Patřila mezi silné Orbánovy kritiky

ČTK / Reuters
20. 7. 2019 8:23
Maďarská disidentka a filozofka Ágnes Hellerová psala o filozofii dějin, etice a teorii modernity. Patřila mezi silné kritiky maďarského premiéra Viktora Orbána, který podle ní podrývá demokracii. O úmrtí Hellerové v pátek informovala Maďarská akademie věd. Bylo jí 90 let.
Hellerová vloni navštívila Česko, vystoupila 21. srpna v Knihovně Václava Havla v Praze, kde se konalo setkání s účastníky protestů proti invazi do Československa v roce 1968.
Hellerová vloni navštívila Česko, vystoupila 21. srpna v Knihovně Václava Havla v Praze, kde se konalo setkání s účastníky protestů proti invazi do Československa v roce 1968. | Foto: ČTK

Hellerová byla židovského původu, přežila holokaust a v komunistickém Maďarsku se stala terčem politické perzekuce. V roce 1968 například podepsala protest proti potlačení pražského jara v Československu.

V roce 1977 nakonec s manželem, filozofem Ferenc Fehérem, odešla do exilu, nejdříve do Austrálie. Později přednášela 25 let politickou teorii na newyorské New School for Social Research.

Filozofka byla ovlivněna svým učitelem, marxistou Györgym Lukácsem. 

Do Maďarska se vrátila až po pádu komunismu v roce 1989. Hellerová hodně psala o filozofii dějin, etice a také teorii modernity. Byla zastánkyní liberální demokracie a silnou kritičkou vládnoucího premiéra Viktora Orbána.

Podle maďarských médií Hellerová zemřela, když si šla v pátek zaplavat na jezero Balaton.

 

Právě se děje

Další zprávy