Zemřela výtvarnice a profesorka pražské akademie Jitka Svobodová. Bylo jí 81 let

ČTK ČTK
15. 5. 2023 11:18
Po těžké nemoci toto pondělí zemřela malířka, autorka kreseb a prostorových objektů Jitka Svobodová. Bylo jí 81 let. Patřila k významným výtvarnicím českého moderního a současného umění. Úmrtí oznámila Michaela Vrchotová, mluvčí Galerie hlavního města Prahy, která autorce v dubnu otevřela výstavu. Až do 20. srpna ji hostí Městská knihovna.
Snímek z dubnového zahájení retrospektivní výstavy Jitky Svobodové v pražské Městské knihovně.
Snímek z dubnového zahájení retrospektivní výstavy Jitky Svobodové v pražské Městské knihovně. | Foto: ČTK

Jitka Svobodová vystudovala v 60. a 70. letech minulého století Akademii výtvarných umění v Praze. Nejprve navštěvovala ateliér monumentální malby, poté restaurování.

Pracovala jako restaurátorka a výtvarnice ve svobodném povolání, po sametové revoluci byla roku 1991 jmenována profesorkou na této škole a do roku 2012 zde vedla ateliér - školu kresby. Připravila mnoho samostatných výstav v Česku i zahraničí, zúčastnila se mnoha kolektivních přehlídek. Její práce jsou zastoupeny ve významných veřejných i soukromých sbírkách.

"Přes omezení, která jí v posledních letech způsobovala nemoc, se až do posledních dní věnovala své výtvarné práci," říká kurátorka současné výstavy Helena Musilová. Podle ní po sobě Svobodová zanechala jedinečné dílo, zejména kresby. "V plošných i prostorových realizacích zobrazovala jak předměty každodenního života, konstrukce a různé typy vazeb, tak jevy jako kouř či pohyb mořské hladiny. Ve své celoživotní tvorbě se dotkla základních otázek souvisejících jak se samotným tvořením, tak s procesem poznání," vypočítává kurátorka.

Před zahájením retrospektivní výstavy v Městské knihovně udělil Jitce Svobodové ministr kultury Martin Baxa z ODS ocenění Artis Bohemiae Amicis za dlouhodobou a významnou uměleckou činnost, která přispívá k šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí. Rozloučení s Jitkou Svobodovou se uskuteční v úzkém rodinném kruhu.

 

Právě se děje

Další zprávy