V 75 letech zemřela ve Švýcarsku herečka a zpěvačka Zuzana Burianová

ČTK ČTK
25. 10. 2022 12:42
Ve Švýcarsku zemřela česká herečka a zpěvačka Zuzana Burianová, bylo jí 75 let. Napsal to v úterý server Blesk.cz, kterému informaci potvrdila její dcera Kateřina Kergalová. Burianová byla známá především vystupováním v divadle Semafor, menší role ztvárnila v televizním seriálu Nemocnice na kraji města nebo ve filmu Vesničko má středisková.
Herečka a zpěvačka Zuzana Burianová v roce 2003.
Herečka a zpěvačka Zuzana Burianová v roce 2003. | Foto: ČTK

"Jsem teď v šoku, ale určitě mamince připravím zádušní mši, kam se její přátelé budou moci přijít rozloučit," cituje Blesk Kergalovou. Jejím otcem a manželem Burianové byl zesnulý režisér Ján Roháč.

Do Semaforu se vyučená elektromechanička Burianová dostala díky účasti v pěvecké soutěži. Účinkovala v představeních Jonáš a tingltangl, Benefice, Kdyby tisíc klarinetů nebo Člověk z půdy. Vystupovala také s komickou dvojicí Jiří Grossmann a Miloslav Šimek. Ze Semaforu z přelomu 60. a 70. let pocházejí její nahrávky dobově populárních písní Ano, pane Jiří, Co jsem všechno ztratila a Máš už jít.

Zuzana Burianová v Náměsíčné sonátě v divadle Semafor (1982).
Zuzana Burianová v Náměsíčné sonátě v divadle Semafor (1982). | Foto: ČTK

Ještě v 60. letech ztvárnila Zuzana Burianová menší role ve filmech Fantom Morrisvillu nebo Bylo čtvrt a bude půl. Známější se stala postavami zdravotní sestry Zuzany v seriálu Nemocnice na kraji města nebo skladnice Bohunky ve filmu Vesničko má středisková. Počátkem 90. let odešla s partnerem do Švýcarska a herecké působení až na výjimky ukončila.

 

Právě se děje

Další zprávy