Zemřel kytarista a skladatel Luboš Andršt, bylo mu 73 let. Zahrál si i s B. B. Kingem

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 12. 2021 22:54
Zemřel kytarista a skladatel Luboš Andršt, bylo mu 73 let. Informace z facebookového profilu zpěváka a skladatele Michala Prokopa potvrdil hudební producent David Gaydečka. Andršt účinkoval s Prokopem v kapele Framus Five, působil v jazzové formaci Jiří Stivín & Co. Dvakrát si zahrál se slavným americkým bluesovým kytaristou B. B. Kingem.
Kytarista Luboš Andršt.
Kytarista Luboš Andršt. | Foto: ČTK

"V noci na dnešek zemřel můj nejstarší spoluhráč, úžasný muzikant a spolužák v rockové škole, jak vždycky říkával, Luboš Andršt. Budeme na něj zítra (v úterý) vzpomínat v Lucerně. Spolu s námi i jeho bratranec Petr Janda. RIP kamaráde!" napsal na Facebooku Prokop. Ten ve Velkém sále pražské Lucerny toto úterý odehraje vánoční koncert se skupinou Framus Five.

Andršt, který se narodil 26. července 1948 v Praze, byl neodmyslitelně spjat s českým blues. Muzikant, v jehož tvorbě je možné najít i vlivy etnické, klasické či rockové hudby, stál v roce 1996 u zrodu úspěšného šumperského festivalu Blues Alive. Vedle Prokopa a Stivína spolupracoval také s Emilem Viklickým, Mariánem Vargou, Peterem Lipou nebo Martinem Kratochvílem v jeho sestavě Jazz Q.

Andršt hrál například na Prokopově albu Město ER, s Jazz Q natočil desku Pozorovatelna. Počátkem roku 1973 založil vlastní bluesrockovou skupinu Energit, později vystupoval pod hlavičkou Luboš Andršt Blues Band či Luboš Andršt Group. K albům, která vydal pod svým jménem, patří například Capricornus a Imprints.

Počátkem 90. let vedl Andršt doprovodnou skupinu Marty Kubišové. V loňském roce vyšla Andrštova vzpomínková kniha Ještě hraju vestoje, na které pracoval s hudebním novinářem a dramaturgem Blues Alive Ondřejem Bezrem.

 

Právě se děje

Další zprávy