Utichl hlas dědy Simpsona nebo inspektora Columba. Ve věku 89 let zemřel dabér Klapka

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 6. 2022 18:00
Ve věku 89 let toto úterý zemřel herec Dalimil Klapka. Napsal to deník Blesk, informaci potvrdili syn Jan Klapka a Lucie Lukešová z Divadla Na Fidlovačce. Zatímco ve filmu dostával Klapka spíše menší role, výrazněji se prosadil v dabingu, kde namluvil inspektora Columba hraného Američanem Peterem Falkem v detektivním seriálu, či dědu Abrahama Simpsona ze stejnojmenné animované ságy.
Herec a dabér Dalimil Klapka zemřel ve věku 89 let.
Herec a dabér Dalimil Klapka zemřel ve věku 89 let. | Foto: ČTK

Klapka se narodil v Praze, kde také vystudoval Jiráskovo pedagogické gymnázium. V roce 1953 byl přijat na DAMU, kterou úspěšně absolvoval. Jeho herecká kariéra byla spjata zejména s dnešním Švandovým divadle v Praze, kde působil 33 let. Téměř dvě dekády vyučoval herectví na konzervatoři.

Byl držitelem Ceny Františka Filipovského za dabing nebo Ceny za dlouholetou činnost v zábavním umění, stejně jako Křišťálové růže z Poděbrad za melodram. Vystupoval též v pražském Hudebním divadle Karlín nebo Divadle na Fidlovačce. Často spolupracoval s Českým rozhlasem.

"S tím, abych se stal hercem, ale můj otec bytostně nesouhlasil," řekl před sedmi lety rozhlasu. "Když jsem pak hrál v pražském divadle, tak to mě už uznával. Hlavně ho přesvědčilo, že jsem studoval na vysoké škole," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy