Ústecké muzeum dostalo injekci od EU

čtk
25. 11. 2005 20:00
Ústí nad Labem - Ústí nad Labem získalo ze strukturálních fondů Evropské unie 65 milionů korun na vznik centra česko-německých studií Collegium Bohemicum.

Náklady na rekonstrukci a přestavbu budovy městského muzea, kde centrum bude sídlit, jsou 180 milionů korun. Kvůli rozsáhlé přestavbě začne muzeum depozitáře stěhovat na začátku roku.

Město chtělo získat z Evropské unie a státního rozpočtu více peněz, proto bude o další dotaci ještě žádat, řekl dnes novinářům ústecký primátor Petr Gandalovič. Projekt má podle primátora nadregionální charakter. V přestavěném muzeu by v roce 2008 měl být archiv, knihovna, vědecké pracoviště a místo pro setkávání Čechů a Němců z řad odborné i laické veřejnosti.

Instituce by se věnovala studiu, dokumentaci, vědecké analýze, popularizaci i péči o kulturní dědictví, které se váže k bohaté historii česko-německých vztahů. Česko zatím podle představitelů města takovou instituci nemá.
   
Ústí očekávalo, že z fondů EU získá dotaci, která pokryje 75 procent nákladů na zřízení centra a rekonstrukci muzea. "O dotaci požádáme znovu stát, část nákladů pokryjeme z vlastního rozpočtu," uvedl Gandalovič. Na úhradu nákladů by město mohlo použít peníze z půjčky od Evropské investiční banky.

Na stěhování uvolnilo město pro muzeum 365.000 korun. Zatím však není jasné, kam se budou depozitáře přesouvat. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci bude muzeum pro veřejnost v příštím roce na několik měsíců uzavřeno. Stěhovat se bude od ledna do března, pak by měla začít oprava.

 

Právě se děje

Další zprávy