United Islands: Pátek 23. června

frs
23. 6. 2006 13:10
V pátek se Red Island rozjede ve velkém stylu. Čeká nás několik českých i zahraničních hvězd a tři stage, mezi kterými bude chvílemi těžko si vybírat.

Ladytron, Khoiba, Rachid Taha, Fishbone... = pestrá žánrová směs jak pro příznivce kytar a busterů, tak gramců a samplerů. Anebo třeba všeho dohromady.

Stage A

Páteční program na hlavní stage otevře ve čtvrt na pět maďarská skupina Jazzékiel. O hodinu později pak na jeviště nastoupí kapela Tito & Tarantula, aby rozhýbala obecenstvo v rytmu rock and rollu. Její frontman Kyle Eastwood má za sebou i úspěšnou dráhu protřelého skladatele filmové hudby; jeho tvorbu můžete slyšet u takových kultovních snímků jako Desperado či Od soumraku do úsvitu.

V šest hodin a dvacet minut se ovšem nálada na stage A zásadně změní - prostor a čas totiž bude patřit jedné z nejzářivějších českých hvězd, které se ovšem s elegancí sobě vlastní vyhýbá povrchnímu mainstreamu. Khoiba - to je vyvážená a emocionální koláž inteligentního popu, indie a downtempa, v čele s příjemně uhrančivou zpěvačkou Emou Brabcovou. "Odpadlíci z Roe Deer" zažívají úspěchy po celé Evropě, o čemž mimo jiné svědčí i úspěch jejich posledního alba Nice Traps v sousedním Německu.

V půl osmé bude následovat další, tentokrát rozhodně středoproudařská česká hvězda. Kapela Support Lebiens, jejíž hity zná každý, kdo v posledních deseti letech alespoň jednou zapnul rádio.

Posledním interpretem se pak ve dvacet jedna hodin a třicet minut stane štramák Rachid Taha. Jeho arabský folklór na rockandrollovém a funky základě bude bezesporu znamenat jeden z vrcholů pátečního večera na Red Islandu.

Foto: Radek Brousil

Stage B

Přesně o páté dostanou návštěvníci festivalu to, co chtěli. Královehradecká rock-groove funková kapela Memphis totiž obsadila 2. místo v soutěži United Islands of Talents, ve které mohl kdokoli pomocí sms hlasovat, jakou ze zúčastněných skupin by si přál na Ostrovech vidět.

V šest hodin na ně žánrově zčásti naváže Jolly Joker & the Plastic Beatles of the Universe, v jejichž tvrdém, crossoverovém projevu rovněž nalezneme prvky funku. Jolly Joker jsou českému publiku dobře známí; existují už šestnáct jet a jejich zakládající člen Petr Kumandžas byl svého času i součástí Plastic People of the Universe.

Temperamento, především pro kapelu samotnou překvapivý vítěz posledního ročníku Coca-Cola PopStar, roztočí svá hudební (a možná i opravdová) sombréra v sedm hodin a deset minut.

Po nich obecenstvu řádně naloží hluční Francouzi 10 Rue d´la Madeleine. Následně, s úderem jedenácté, se strhne ska bouře v podání losangeleských Fishbone - jedné z hlavních hvězd United Islands of Prague. Jejich vystoupení jsou známé pulzující energií na druhou dobu, což by mohlo znamenat, že páteční večer s jejich show teprve pořádně začne...

...a pokračovat bude ve tři čtvrtě na jednu notoricky známou českou skupinou Sto zvířat - (nejen) ska, vtipné texty a pozitivní náboj jsou jejími hlavním přednostmi.

Red Zone

Čtyři gramofony, mixáky, samplery, chytlavé electro, breakbeat... Cokoli, co si dokážete představit pod pojmem elektronická hudba. To jsou Abu a Nailer lépe známí jako Machine Funck, kteří v šest hodin zahájí program taneční stage Red Zone. Po něm se představí progressive/tech houseový dj Rai (v půl osmé) a deep/tech-tribal houseový dj Vectif (v půl dvanácté).

Britští Ladytron, byť se pravděpodobně nepředvedou v kompletní čtyřčlenné sestavě, mají jakožto jeden z headlinerů Red Zone naplánovaný svůj dj set na půl dvanáctou. A vzhledem k tomu, že tenhle projekt platí v současné době za vrchol electroclashové (s posledním albem Witching Hour už možná spíš electroclash-popové) scény, lze očekávat dlouhou, horkou a sexy noc.

A komu by to pořád nestačilo, ten si může ještě od půl druhé zapařit s dj Airtem.

 

Právě se děje

Další zprávy