Ztohoven znovu před soudem: Veřejně prospěšní už jsme!

Radek Wohlmuth
23. 4. 2008 12:20
Exkluzivní rozhovor: Den zúčtování ještě nenastal
Členové umělecké skupiny Ztohoven na lavici obžalovaných u Okresního soudu v Trutnově
Členové umělecké skupiny Ztohoven na lavici obžalovaných u Okresního soudu v Trutnově | Foto: Jíří Máslo

Praha - Státní zástupce Dušan Ondráček se minulý týden odvolal v případu členů umělecké skupiny Ztohoven, kteří se vloni v červnu nabourali do živého vysílání ČT2 a do podkrkonošské krajiny umístili záznam jaderného hřibu.

Trutnovský soud je v březnu osvobodil s odůvodněním, že nezpůsobili žádné škody ani znepokojení obyvatelstva. Korunní svědek obžaloby psycholog Jan Lašek vypovídal v podstatě ve prospěch obviněných umělců, další svědci mluvili zmateně a jejich slova se často zakládala na informacích z druhé ruky, nebo přímo na tom, co se dozvěděli od novinářů.  Proces by měl pokračovat v Hradci Králové.

Foto: Ztohoven
Čtěte také:
Atomový hřib v televizi není poplašná zpráva, řekl soud
Petice za Ztohoven hlásí už deset tisíc podpisů
Stojí mezi procesem a oceněním. Jak Ztohoven?
Umělec se hájí: Semafory rozhýbal Roman Týc, ne já

Skupina, která s médii v podstatě přestala komunikovat, udělala pro Aktuálně.cz výjimku. Na otázky týkající se obnovení procesu exkluzivně odpověděl jeden z těch, kterých se to týká.

Co říkáš tomu, že se státní zástupce odvolal?
Nevím, neznám praktiky a mentalitu státních zástupců, ale přijde mi, že pro odvolání musí mít nějaký zásadní důvod, protože s tím, s čím šel do prvního kola, přece nemůže uspět. Jejich největším argumentem měl být soudní znalec z oboru psychologie, který samozřejmě řekl, že "věc" nejenže nemohla poplašit, ale nepoplašila ani jednotlivce, natož skupinu obyvatel. To, že se odvolal může mít prostě jen profesní a kariérní důvody. Možná že jednou přivede nového soudního znalce, který bude tvrdit opak, možná, že časem přivede poplašenou skupinu obyvatel… Kdo ví? Možná to bude trvat tak dlouho, jak dlouho se jim to bude hodit.

Počítali jste s tím?
Vlastně ano. Ale upřímně řečeno po průběhu toho soudu jsme věřili, že zdravý rozum převládne. Ale jak je vidět, tak o ten tu asi nejde.

Přijde ti 200 hodin obecně prospěšných prací, které státní zástupce navrhuje, jako adekvátní test?
Ani hodina veřejně prospěšných prací, ani minuta. Sama akce byla veřejně prospěšná už dost.

Není to dotažení celého případu jako performance?
Tohle už je zbytečný mrhání časem a penězma. Já myslím, že akce už vzbudila tolik rozruchu, že další je jen nastavovaná mediální kaše ze strany státního zástupce.

Kolik vás zatím stáli právníci, stačí vám výhra z Národní galerie?
Myslím, že o tom je předčasné se bavit - jak vidno ta fraška stále pokračuje… Den zúčtování ještě nenastal.

Pojedete k soudu zase autobusem?
Pravděpodobně ano. Je to ekonomičtější a ekologičtější, než aby jel každý po vlastní ose.

Splnila akce svůj účel? Co říkáte mediální realitě, která se vytvořila kolem vašeho případu?
Tak především je třeba si říct, co média v našem případu opravdu vytvořila. Média sama se svým smyslem pro hysterii a touhou po skandálu vytvořila domnělou "paniku", když používala titulky jako např. Skupina Ztohoven vyděsila v ČT atomovým výbuchem nebo ČT sčítá škody po atomovém výbuchu. Takových byly desítky.

Prostě a jasně žijeme v mediální realitě a svět jsme nuceni vnímat zprostředkovaně z určitého subjektivního, kolikrát zaujatého pohledu žurnalisty, který je veden zaměstnavatelem k bulvarizaci za účelem vyšší čtenosti nebo sledovanosti. Takže jsme si přece nemohli přát nic lepšího než další a další a další prostor, ve kterém na to naše skupina bude už jen svojí pasivitou upozorňovat…

Připravujete něco dalšího?
Co když už se něco dalšího děje???

 

Právě se děje

Další zprávy