Ztohoven půjdou k soudu za změněné fotky na občankách

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 11. 2011 16:09
Za poškozování cizích práv jim hrozí až dva roky
Foto: CT24

Praha  - Žalobci poslali před soud 12 členů výtvarné skupiny Ztohoven, kteří loni vystavili občanské průkazy s pozměněnými fotografiemi. Navrhli je obžalovat z poškozování cizích práv, za což jim v případě odsouzení hrozí až dvouletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Občanské průkazy se snímky pozměněnými takzvaným morphingem vystavila skupina v polovině loňského roku v galerijním prostoru v centru Prahy jako součást svého projektu Občan K., kterým prý chtěla upozornit na to, jak jednoduché je zneužít soukromé informace o každém člověku. Podle policie se tím však členové skupiny dopustili trestného činu, neboť při žádostech o vydání průkazů podvedli úředníky.

Foto: autor: Tomáš Třeštík, zdroj: Ztohoven

Policie pár hodin po zahájení výstavy průkazy členů Ztohoven zabavila a načas zadržela jednoho z umělců, který vystupuje pod jménem Roman Týc. V policejní evidenci již figuroval se změněným portrétem, na který použil kombinace podobenky své a svého kolegy.

V létě skupina oznámila, že se bude po policii domáhat omluvy za zničení svého díla. Policie po zabavení průkazy loni v červnu zkoumala, zda jsou pravé. Přitom bylo podle právního zástupce umělců Michala Pokorného vinou nesprávného úředního postupu dílo zničeno a není ho možné uvést do původního stavu.

Inkriminované dílo je kovový válec, ve kterém byla laserem vypálená ústava EU a po obvodu bylo 12 občanských průkazů, které byly zalité v plastu. Policie pravděpodobně poškodila válec a dílo již není možné v této podobě vystavit. V září prý mělo být dílo prezentováno například na výstavě v Berlíně.

Skupina objekt vystavila v galerijním prostoru v centru Prahy jako součást svého projektu Občan K. Výstavu pořádala Dvorak Sec Contemporary.

V projektu ztohovrn využili toho, že při pořízení občanského průkazu lze donést úředníkům již hotový portrét. Každý z umělců navíc zažádal o občanský průkaz na jméno svého kolegy. Po šest měsíců pak prý žili pod cizí identitou. V lednu je za to policie začala stíhat pro přečin poškozování cizích práv . Jeden z umělců Jan Tar již dříve řekl, že cílem skupiny rozhodně nebylo páchat kriminální činnost.

Skupina Ztohoven je známá svými intervencemi do veřejného prostoru. Nejznámější je jeich akce Mediální realita z roku 2007, při níž se napojili do televizního vysílání v pořadu Panarama na ČT2 se simulovaným atomovým výbuchem.

Za dílo získali cenu od Národní galerie v Praze, ale také se dostali do konfliktu se zákonem. ale nakonec čin vyhodnotil jako přestupek, příslušný městský úřad ale zamítl i to a skupina nedostala žádný trest.

Naposledy o sobě dali vědět v půli června, den před 390. výročím popravy a uctění památky 27 českých pánů, kdy umístili na pražské Staroměstské náměstí 28. kříž. Chtěli tím prý vyvolat diskusi o historii i současnosti a poukázat na význam podobných památníků.

Podle Ztohoven další kříž k ostatním patří, má uctít památku Martina Fruvajna z Podolí, který ještě před popravou spáchal sebevraždu a sťat byl posmrtně. Podle nich je tak historií neprávem opomíjen.

Vzáří pak Roman Týc otevřel výstavu Vykradač hrobů, na níž obrazy ve stylu portrétů z náhrobních kamenů vytvořil z popela, údajně lidského.

 

Právě se děje

Další zprávy