Ztohoven požadují od policie omluvu za zničené občanky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 7. 2011 15:18
Policie je při zkoumání jejich pravosti zničila
Foto: CT24

Praha - Umělecká skupina Ztohoven se bude po policii domáhat omluvy za zničení svého díla - občanských průkazů s pozměněnými fotografiemi, které vystavovala loni v rámci expozice Občan K.

Policie jim průkazy loni v červnu zabavila a zkoumala, zda jsou pravé. Přitom však bylo podle právního zástupce umělců Michala Pokorného vinou nesprávného úředního postupu dílo zničeno a není ho možné uvést do původního stavu, jak umělci požadovali.

Skupina proto vzala zpět svou žalobu na uvedení díla do původního stavu a vrácení 12 občanských průkazů. Soudkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová pak řízení zastavila.

Foto: Aktuálně.cz

"Postup policie však stále považujeme za nezákonný," řekl advokát. Skupina bude po krajském ředitelství policie požadovat omluvu za zničení díla, ale bude se domáhat i vrácení zabavených občanských průkazů.

Dílo bylo podle něj rozřezáno na kousky, aby mohly být vyjmuty občanské průkazy, které byly jeho součástí, čímž došlo k jeho zániku. "Už fyzicky není možné obnovení, protože originální dílo pochází vždy jen od autora," prohlásil Pokorný.  "O to jejich dílo byl obrovský zájem v celé Evropě," dodal.

Inkriminované dílo je kovový válec, ve kterém byla laserem vypálená ústava EU a po obvodu bylo 12 občanských průkazů, které byly zalité v plastu. Policie pravděpodobně poškodila válec a dílo již není možné v této podobě vystavit. V září mělo být dílo prezentováno například na výstavě v Berlíně.

 Členové skupiny použili při výstavě na svých občanských průkazech pozměněné fotografie, aby prý otevřeli debatu o problematice identity člověka a zpracování osobních údajů. Fotografie byly pozměněné takzvaným morphingem, při kterém se na počítači ze dvou tváří vytvoří jeden obličej s rozeznatelnými rysy obou původních podob.

Skupina objekt vystavila v galerijním prostoru v centru Prahy jako součást svého projektu Občan K. Výstavu pořádala Dvorak Sec Contemporary. 

Ztohoven využili toho, že při pořízení občanského průkazu lze donést úředníkům již hotový portrét. Každý z nich navíc zažádal o občanský průkaz na jméno svého kolegy. Po šest měsíců pak prý žili pod cizí identitou.

V lednu je za to policie začala stíhat pro přečin poškozování cizích práv, za což jim v případě odsouzení hrozí až dvouleté vězení. "Při žádostech o vydání průkazů úředníky uvedli v omyl," řekla v lednu pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Skupina Ztohoven je známá svými intervencemi do veřejného prostoru. Nejznámější je jeich akce Mediální realita z roku 2007, při níž se napojili do televizního vysílání v pořadu Panarama na ČT2 se simulovaným atomovým výbuchem.

Za dílo získali cenu od Národní galerie v Praze, ale také se dostali do konfliktu se zákonem. ale nakonec čin vyhodnotil jako přestupek, příslušný městský úřad ale zamítl i to a skupina nedostala žádný trest.

Naposledy o sobě dali vědět v půli června, den před 390. výročím popravy a uctění památky 27 českých pánů, kdy umístili na pražské Staroměstské náměstí 28. kříž. Chtěli tím prý vyvolat diskusi o historii i současnosti a poukázat na význam podobných památníků.

Podle Ztohoven další kříž k ostatním patří, má uctít památku Martina Fruvajna z Podolí, který ještě před popravou spáchal sebevraždu a sťat byl posmrtně. Podle nich je tak historií neprávem opomíjen.

 

Právě se děje

Další zprávy