Ztohoven musí kvůli atomovému hřibu znovu k soudu

kul
7. 7. 2008 15:34
Krajský soud vrátil případ k došetření
Předání ocenění právnímu zástupci skupiny Ztohoven. Její členové se skryli v anonymitě davu
Předání ocenění právnímu zástupci skupiny Ztohoven. Její členové se skryli v anonymitě davu | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Umělecká skupina Ztohoven se znovu vypraví autobusem k okresnímu soudu do Trutnova.  Krajský soud v Hradci Králové totiž minulý týden v neveřejném zasedání zrušil tamní rozsudek, který v březnu členy skupiny zprostil obžaloby.

Umělecká skupina Ztohoven se vloni v červnu nabourala do živého vysílání ČT2 a do podkrkonošské krajiny umístila záznam jaderného hřibu. Trutnovský soud je osvobodil s odůvodněním, že nezpůsobili žádné škody ani znepokojení obyvatelstva.

Korunní svědek obžaloby psycholog Jan Lašek vypovídal v podstatě ve prospěch obviněných umělců, další svědci mluvili zmateně a jejich slova se často zakládala na informacích z druhé ruky.

Foto: Ztohoven
Čtěte také:
Ztohoven znovu před soudem: Veřejně prospěšní už jsme!
Atomový hřib v televizi není poplašná zpráva, řekl soud

Petice za Ztohoven hlásí už deset tisíc podpisů
Stojí mezi procesem a oceněním. Jak Ztohoven?
Umělec se hájí: Semafory rozhýbal Roman Týc, ne já

Státní zástupce Dušan Ondráček se ale v dubnu proti tomu odvolal a proces měl pokračovat v Hradci Králové. Krajský soud však případ vrátil k došetření.

"Rozsudek byl zrušený a případ se vrací k trutnovskému soudu k novému projednání," řekl serveru Českénnoviny.cz mluvčí soudu, ale nechtěl uvést důvody zrušení rozsudku, protože je neobdrželi ani účastníci řízení.

Podle informací České televize odvolací komisi vadilo neúplné dokazování a trutnovský soud by měl vyslechnout další svědky. Většina z obžalovaných před trutnovským soudem odmítla vypovídat a odkázala na manifest skupiny. Jejím členům by v případě prokázání viny hrozily za šíření poplašné zprávy až tři roky vězení nebo pokuta.

Tu už ostatně dostali od vysílací rady. Tři z nich musí zaplatit po padesáti tisíci korunách za to, že "neoprávněně zasáhli do vysílání" - což jim vyneslo mimo jiné nově zřízenou Cenu Národní galerie 333.

 

Právě se děje

Další zprávy