Ztohoven jsou ve hře o Cenu Národní galerie

Radek Wohlmuth
24. 8. 2007 0:00
Vstoupí jaderný výbuch v ČT do sbírky moderního umění?
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Záznam "jaderné" akce diverzně-umělecké skupiny Ztohoven v Černém Dole v Podkrkonoší se může stát součástí sbírky moderního umění pražské Národní galerie.

Členové této skupiny, kteří byli v souvislosti se svou akcí obviněni z šíření poplašné zprávy, navíc mohou získat víc než čtvrt milionu korun. Stačí k tomu jedno: Vyhrát první ročník soutěže, kterou galerie vypsala pro umělce do třiatřiceti let.

Do loňska se spolu mohli mladí čeští umělci každoročně utkat prakticky jen o Cenu Jindřicha Chalupeckého, která byla poprvé vyhlášena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jířího Koláře a Theodora Pištěka. Letos už je to jinak. Národní galerie v čele s Milanem Knížákem a Skupina ČEZ přišly se svou vlastní cenou, pojmenovanou NG 333.

Přesně tolik korun v tisících dostane umělec, který v soutěži zvítězí. Její uzávěrka je 3. září a ze své povahy je otevřená. Zúčastnit se jí může na základě dokumentace svých děl v podstatě každý mladý umělec z Čech a Slovenska, který se přihlásí. Jenže formace Ztohoven se nepřihlásila.

Vzhledem k tomu, že by to ani fakticky nebylo možné, protože pro veřejnost stále zůstávají v anonymitě (což podmínky soutěže nevylučují), nominoval je z vlastní iniciativy Jan Mlčoch, kurátor fotografické sbírky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze oceněný například cenou Osobnost české fotografie 2005, sám jedna z postav domácího avantgardního umění 60. a 70. let.

"Toto dílo využívá nejnovější média výtvarného umění a oslovuje nejširší vrstvy společnosti," píše ve svém návrhu Mlčoch a zdůrazňuje i tolik diskutovanou výjimečnost práce skupiny.

Jeho gesto vnímá kladně také historik umění Ludvík Hlaváček, ředitel Centra pro současné umění Praha. "Mlčochova nominace je jednak dobře míněna a - co se týče charakteru a kvality uměleckého díla - je naprosto oprávněná," řekl pro Aktuálně.cz. "Já bych jako případný porotce neváhal udělit skupině jakoukoli cenu. Janu Mlčochovi jde zřejmě i o to, aby upozornil veřejnost na uměleckou hodnotu aktivit skupiny Ztohoven."

Podobný názor má i vizuální umělec a pedagog VŠUP Jiří David, který však dodává: "Od Jana Mlčocha je to hezké. Problém je, že pokud by tato skupina takové ocenění ČEZu a Národní galerie přijala, popřela by sama sebe. Cena ČEZu je totiž z mnoha důvodů nepřijatelná pro všechny soudné mladé umělce."

S tím souhlasí i historik umění Hlaváček.

Foto: Ztohoven

"Jiří David má nepochybně pravdu, když tvrdí, že cena NG je pro skupinu nedůstojná a že by ji při případném udělení museli odmítnout. Já osobně," pokračuje, "bych skupinu Ztohoven nominoval třeba na Cenu Ministerstva kultury, ke které se nevážou negativní konotace, ale tam je, myslím, problém s termínem."

Faktem je, že Cena NG a Skupiny ČEZ nebyla právě kvůli jejím protagonistům na domácí výtvarné scéně přijata zrovna jednoznačně. Veřejně ji zpochybnil například výtvarný kritik Jiří Ptáček.

Generalizující spekulace ohledně udělení této ceny jsou ale zatím předčasné. Nejprve dostane slovo česko-slovenská porota, která vybere jejích devět finalistů, a z nich potom určí vítěze. Jak všechno dopadne a jak se nakonec vítěz zachová, je zatím ve hvězdách. Jisté je jedno, do konce roku bude jasno.

 

Právě se děje

Další zprávy