Ztohoven dokončují film o výbuchu v ČT

Radek Wohlmuth
27. 9. 2007 9:50
Máme pro vás trailer a víme, kam na předpremiéru
Foto: Ztohoven

Praha - Úspěšná ČT-akce skupiny Ztohoven v podkrkonošské obci Černý Důl na mediální a společenské scéně zapůsobila jako "výbuch bomby".

Už v internetových diskuzích vyšlo najevo, že si členové umělecko-diverzního sdružení ke svým projektům pořizují videodokumentaci. Uběhly dva a půl měsíce a je tu nahrubo sestříhaný film. Předpremiéra bude za týden.

On-line deník Aktuálně jako jediné české médium dostal exkluzivně k dispozici na tři dny trailer. Zhruba tříminutový časosběrný dokument má podobu dynamicky sestříhaného klipu s hudbou absolventa pražské VŠUP Ondry Skaly, který si říká Ježíš táhne na Berlín.

Trailer ve zkratce zachycuje provedení akce a obsahuje i synchronní záznam toho, co se dělo v improvizované "režii" skupiny pod kamerou v Černém Dole přímo ve chvíli, kdy se na obrazovce objevila montáž exploze. Je zlehka prošpikován promluvami lidí, kteří se k věci bezprostředně vyjadřovali. Mezi nimi stojí za pozornost hlavně drobná "psychologická sonda" mistryně světa ve vrhu koulí z Helsinek a místopředsedkyně Rady ČT Heleny Fibingerové.

Klip končí odjezdem z místa činu a tradičním odkazem na oficiální stránky skupiny, které jsou mimochodem zase v provozu. Najdete je na www.ztohoven.com - com jako comunikace - a na nich manifesty ke všem třem akcím, screenshoty i diskusní fórum. Trailer z Černého Dolu se tam objeví až v neděli.

"Samotný film je stále ve fázi natáčení," řekl Aktuálně.cz člen skupiny Ztohoven, který vystupuje pod jménem Radim Rath.

"Natočili jsme kolem patnácti hodin materiálu. Výsledek by měl mít  dvacet až třicet minut, ale uvidíme, jak se bude celá věc vyvíjet. Film by měl mít tři části a ta třetí ještě nemůže být dotočena, protože věc ještě nekončí. Je to pořád taková hrubá verze."

Na rozdíl od traileru by měl film zahrnovat všechno včetně příprav a kauzy, která vznikla po 17. červnu. "Film by měl ukázat, jak proběhla samotná akce - v tomhle ohledu bude částečně jakousi reportáží," doplňuje Radim Rath.

"Dál se skládá z výpovědí, mediálních výstupů o tvorbě Ztohoven a dalších dokumentárních pasáží. Snad mu nebude chybět ani nadhled a vtip, ale měl by být hlavně věrným dokumentem o celé té věci. Vystupovat v něm budou samozřejmě členové Ztohoven, lidé z ČT, kunsthistorici a jiní odborníci nebo lidé zaujatí v této věci."

Předpremiéra bude 3. října od osmi večer ve vysočanské Trafačce (Kurta Konráda 1, Praha 9) a je přístupná veřejnosti. Kdo přijde, uvidí vůbec poprvé kompletní záznamy ze všech diverzních projektů skupiny. První dva - Otazník nad Hradem o přeměně neonového srdce od Jiřího Davida na Pražském hradě v otazník a Znásilněný podvědomí o překrytí reklamních ploch v metru - budou sloužit jako "předfilmy".

"Všechno to vzniká z potřeby ukázat, co vede člověka k činům a je jedno jestli je nazýváme uměním nebo ne," říká k tomu Radim Rath. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy