Zlatá mládež Antonína Kratochvíla ukazuje kruté Rusko

Kultura Kultura
1. 6. 2010 17:30
Výstavu Moskveské noci nabízí pražský Mánes
Foto: Mánes

Praha  - Černobílé i barevné reportážní fotografie Antonína Kratochvíla, který dva týdny zachycoval noční život zlaté moskevské mládeže, vystavuje do konce června pražský Mánes.

Soubor 69 fotografií vznikl na zakázku časopisu Vanity Fair. Nakonec vyšly pouze v anglické verzi časopisu, pro Ameriku byly zřejmě snímky příliš tvrdé, řekl při vernisáži  autor. Fotografie vznikaly v nejznámějších nočních klubech Moskvy a na velkých večírcích, které končívají až nad ránem.

Snímky zachycují mladičké slečny navlečené do podivných kostýmů, opíjející se mladíky a tančící lidi v barvě diskotékových světel. Ukazují ale také pochmurnou šeď nadcházejícího rána s šoféry luxusních aut, která odvážejí mládež domů, zatímco ostatní Moskvané spěchají v přeplněné tramvaji do práce.

Foto: Mánes

"Byl to nářez," zhodnotil noční život v Moskvě Kratochvíl. A může prý srovnávat, večírků zažil nepočítaně, je zvyklý fotit v Hollywoodu, má zkušenost i s akcemi u Andyho Warhola. "Něco takového jsem viděl poprvé v životě, uzavřenou exkluzivní společnost mladých boháčů, kteří dokážou za jednu noc neuvěřitelné věci," říká. 

"Společnice, nádherné holky smíchané z různých postsovětských republik - best of Soviet Union bych to nazval - tanečnice, bodyguardi, cigarety, alkohol, drogy." 

"Kruhový otisk rtěnky na cigaretě Sobranie Cocktail se nijak neliší od vlhkého povlaku obtáčejícího dosud tvrdý penis. V Rusku to vyjde nastejno, protože v Rusku i chtění je stejné. Na tom, co se dává do úst, příliš nezáleží," píše v úvodní eseji k výstavě Michael Persson. Jeho text otevírá i stejnojmennou knihu, jejíž vydání expozici doprovází.

Foto: Mánes

"Chladnokrevná touha vystihuje Matičku Rus v její nekrutější podobě. Emoce bývá někdy krutá, jindy hravá. To, co je dnes tak zřetelně patrné v rozmařilých kruzích její zlaté mládeže, je chladná netečnost. Potomkům nových ruských carů je vlastní dokonalá lhostejnost, která je skutečnou povahou Matičky Rusi a jejích elit; černý cejch, který se nosí jako působivá okrasa."

Kratochvíl dlouhodobě žije v americkém New Yorku. V České republice vystavuje po čtyřech letech. Sětový věhlas získal díky portrétům známých uměleckých osobností. Fotil například Boba Dylana, Keitha Richardse, Davida Bowieho nebo Liv Tylerovou. Proslavil se ale také záběry ozbrojených konfliktů z Rwandy, Zimbabwe nebo Iráku.

V roce 1998 ho časopis American Photo jej zařadil mezi sto nejzajímavějších osobností oboru. V současné době se věnuje především dokumentární fotografii. Jeho práce získaly řadu prestižních ocenění, mimo jiné tři ceny na World Press Photo.

V loňském roce Kratochvíla obsadil režisér Jan Hřebejk do jedné z rolí filmu Kawasakiho růže, za kterou byl dokonce nominován na Českého lva.

 

Právě se děje

Další zprávy