Žil a tvořil ve Francii. Teď tam má malíř Josef Šíma také zrenovovaný hrob

ČTK ČTK
14. 7. 2021 14:55
Na hřbitově v Thiais u Paříže byla dokončena renovace hrobu českého malíře Josefa Šímy. Slavnostní ceremonie za vydatného deště se zúčastnili český velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann a zhruba dvě desítky hostů.

Šíma patřil k zakladatelům českého avantgardního spolku Devětsil. Jeho dílo je rozmanité: tvořil krajinomalby a grafiky i mytologická podobenství. Ve Francii žil od roku 1922, dál ale udržoval kontakt s domovem.

Představení renovovaného hrobu bylo součástí vzpomínkových akcí u příležitosti 50. výročí výtvarníkova úmrtí, které pořádá české velvyslanectví ve Francii. Projekt podpořila také Šímova dcera Aline Brumliková.

Před opravou byl hrob na druhém největším hřbitově v oblasti francouzské metropole už jen stěží patrný. Nově je u něj dílo sochaře Vladimíra Škody, který se Šímovým dílem nechal inspirovat. Škoda se ceremonie rovněž účastnil, stejně jako autor kopie původního náhrobku, kamenosochař Daniel Doležal.

"Někdy dílo přesahuje autora. To je i případ Josefa Šímy. Čech, Francouz, ale nad tím vším umělec, který ovlivnil další generace českých a francouzských umělců," uvedl velvyslanec Fleischmann.

"Jsem velmi vděčná vám všem, kdo jste neúnavně pracovali, dokud nebyla hrobka obnovena a nestala se svědectvím tohoto velkého francouzsko-českého umělce," napsala Brumliková, která se kvůli epidemické situaci a vysokému věku nemohla zúčastnit.

Replika původního náhrobku vznikla ve Střední umělecko-průmyslové škole Zámeček v Plzni díky nadšení zájemců o Šímův život a dílo. Výsledkem je stéla z matné žuly s nápisem Joseph Sima, doplněná daty narození a úmrtí malíře.

Původně byla akce v plánu už na březen, pandemie to však znemožnila. Kámen tak byl do Francie převezen až v květnu.

Český sochař Vladimír Škoda, který od roku 1968 žije ve Francii, hrob ozvláštnil novými prvky. Zaměřuje se na práci s kovem, jehož vlastnosti využívá pro vytváření optických a chromatických iluzí.

Rodák z východočeské Jaroměře Josef Šíma pocházel z umělecké rodiny. Nejprve studoval na pražské Uměleckoprůmyslové škole i Akademii výtvarných umění, pak také na brněnské technice.

Ve Francii začínal ve 20. letech minulého století jako malíř kostelních vitráží, později získal uznání a po 50 letech umělecké dráhy ve Francii ho velká část světa zná jako francouzského malíře Josepha Simu.

Zapojil se do bojů v první i druhé světové válce, působil také v protinacistickém odboji. Po roce 1945 byl poradcem pro kulturní styky na českém velvyslanectví v Paříži. Politická situace se promítla i do jeho umělecké tvorby. Šímovy obrazy dnes na českých aukcích patří k nejdražším.

Fotografie jedenácti Šímových obrazů jsou v současnosti k vidění na plotě velvyslanectví České republiky v Paříži. Výstava tam potrvá do 31. července.

 

Právě se děje

Další zprávy