Zemřela významná brněnská výtvarnice Inez Tuschnerová. Bylo jí 83 let

ČTK ČTK
25. 11. 2015 16:29
Po vleklých zdravotních komplikacích zemřela brněnská výtvarnice Inez Tuschnerová, studentka ateliéru Oskara Kokoschky v Salcburku. Kromě tapisérií se věnovala tvorbě divadelních i televizních kostýmů. V roce 2013 vstoupila do Síně slávy Národního divadla Brno.
Foto: ČTK

Brno - Významná brněnská výtvarnice Inez Tuschnerová o víkendu zemřela, bylo jí 83 let. Věnovala se například tapisériím a dalším textilním formám, často spolupracovala s architekty. Je autorkou mnoha divadelních i televizních kostýmů. Všechny roviny její tvorby spojuje podle odborníků hluboký cit pro materiál a expresivní výtvarné gesto. O úmrtí Tuschnerové informovalo Muzeum města Brna.

Tuschnerová byla brněnská rodačka. Absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, prošla také ateliérem Oskara Kokoschky na akademii v Salcburku. Později sama pedagogicky působila na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Vyučovala tam budoucí scénografy.

Tuschnerová bez ohledu na zdravotní komplikace do poslední chvíle soustředěně pracovala, uvedlo v nekrologu Muzeum města Brna, které její práce vystavilo v loňském roce. Velkou expozici kostýmních návrhů měla Tuschnerová před třemi lety v Paláci šlechtičen. "Kostým žije a existuje, když ho má na sobě herec, teprve herec ho umocní," řekla tehdy novinářům.

V roce 2013 vstoupila Tuschnerová do Síně slávy Národního divadla Brno. Už dříve obdržela také Cenu města Brna.

 

Právě se děje

Další zprávy