Zemřela Ultra Violet, múza Warhola, Dalího i Formana

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 6. 2014 16:26
Extravagantní umělkyně byla přítelkyní slavných malířů i filmařů. Patřil mezi ně Andy Warhol, Salvador Dalí, ale i Miloš Forman.
Ultra Violet.
Ultra Violet. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Ve věku 78 let zemřela v sobotu americká umělkyně francouzského původu známá pod pseudonymem Ultra Violet. Výtvarnice, herečka a spisovatelka byla kultovní osobností newyorské umělecké scény a proslula především jako múza Salvadora Dalího a Andyho Warhola.

Smrt umělkyně, která žila na Manhattanu a ve francouzském městě Nice, potvrdil přítel rodiny William Butler. Podle příbuzných trpěla rakovinou.

Ultra Violet, vlastním jménem Isabelle Collin Dufresne, byla jednou z osobností úzce spjatých se slavnou Warholovou Továrnou. Patřila mezi krásky, které Warhol nazýval Superstars a které mimo jiné hrály či pózovaly v jeho filmech.

Ultra Violet ve filmu Miloše Formana Taking off. Objevila se i ve snímku Půlnoční kovboj.
Ultra Violet ve filmu Miloše Formana Taking off. Objevila se i ve snímku Půlnoční kovboj. | Foto: Profimédia

Její knižní vzpomínky popisující divoká 60. léta mezi umělci v New Yorku, včetně hojného užívání drog a sexuálních orgií, byly přeloženy do češtiny pod názvem Má léta s Andy Warholem. Ultra Violet později celé období odsoudila, včetně své role, a stala se členkou křesťanské sekty mormonů.

Nikdy se ovšem netajila řadou milenců, mezi něž patřil i Miloš Forman nebo Salvador Dalí.

V Česku byla vystavována také výtvarná díla Ultra Violet, k vidění byla v roce 2006 v pražském Muzeu Kampa. Jako výtvarnice pracovala Ultra Violet až do své smrti. Letos na jaře vystavovala její obrazy, sochy, filmová a další díla Dillon Gallery v newyorské čtvrti Chelsea.

 

Právě se děje

Další zprávy