Zemřela spoluautorka populárního Čtyřlístku

ČTK ČTK, Report, Red Kul
24. 9. 2009 19:46
Scenáristce a spisovatelce Ljubě Štíplové bylo 79 let

Praha - Ljuba Štíplová, spoluautorka populárního komiksu Čtyřlístek, zemřela. Smrt autorky řady dětských knížek a televizních večerníčků oznámil její syn Miloš.

Devětasedmdesátiletá spisovatelka a scenáristka zemřela ve střešovické vojenské nemocnici na následky úrazu, který utrpěla počátkem srpna při autonehodě.

Čtěte také:
Čtyřlístek slaví aneb 40 let třeskoprské utopie

Nejznámější postavičky, které Štíplová vytvořila, jsou zvířecí kamarádi Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík, které vytvářela v tandemu s kreslířem Jaroslavem Němečkem. Obrázkové příběhy Čtyřlístku byly v podstatě jediným komiksem, který vycházel v Československu 70. a 80. let.

I díky tomu je komiks pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky legendou. Přestože vychází dodnes, dočkal se i mnoha přepracování a remixů od mladších ilustrátorů a obdivovatelů. V posledních několika letech vyšla i řada knih s reedicemi těch nejstarších titulů.

Foto: Aktuálně.cz

Tvořila pro děti i pro dospělé

K obrázkům Jaroslava Němečka Štíplová napsala zhruba 200 příběhů. Čtyřlístek letos oslavil čtyřicáté výročí a od doby vzniku kocour Myšpulín vymyslel desítky vynálezů, robotů a strojů na vše možné.

Psí holčička Fifinka stokrát napekla dobroty, uklidila domeček v Třeskoprskách a urovnala množství sporů mezi zajícem Pinďou a prasátkem Bobíkem. Společně byli na mnoha místech zeměkoule, na jiných planetách i v minulosti nebo budoucnosti.

Čtyřlístek není ale ani zdaleka jediným autorským počinem Ljuby Štíplové. Tvorbě pro děti se věnovala celých 45 let. Počátkem loňského roku Štíplové nakladatelství Albatros udělilo svou cenu za celoživotní práci s dětskou knihou. Štíplová začínala právě v Albatrosu, kde jí vyšlo celkem 17 titulů.

Vedle příběhů o čtyřech zvířatech s lidskými vlastnostmi je populární také její cyklus o koťatech, který se dočkal večerníčkového zpracování. "Jsem ráda (za cenu), ale nutné to nebylo. Největší potěšení pro mě je, že děti o ty knihy stojí," řekla tehdy Štíplová.

 

Právě se děje

Další zprávy