Zemřel známý pražský knihkupec Bohumil Fišer

Hej
28. 8. 2007 15:05
Fišerův obchod proslavily knihy i film Vrchní, prchni

Praha - Není dnes tolik obchodů spojených s jejich majitelem coby zárukou, jako tomu bylo s knihkupectvím "U Fišera". Po těžké nemoci v úterý ve věku 66 let zemřel muž, který mu dal jméno.

Úmrtí známého pražského knihkupce Bohumila Fišera oznámil jeho přítel, nakladatel Ladislav Horáček.
   
Knihkupectví v Kaprově ulici poblíž Filozofické fakulty UK v centru Prahy bylo a je proslulé; ani za minulého režimu mu neřekl nikdo jinak než U Fišera. Kromě nepřeberného množství literatury pro studenty je obchod místem, kam za geniem loci i širokou nabídkou chodili a chodí ti nejnáročnější čtenáři.

Bohumil Fišer do něj nastoupil jako vedoucí v roce 1963 a od té doby v něm zůstal. Počátkem 90. let je koupil a 19. března 1991 slavnostně otevřel. Protože se obchod nachází ve studentské čtvrti, přizpůsobil ho Fišer tomuto prostředí; později zřídil pobočku přímo v budově fakulty.
   
Tradice knihkupectví v Kaprově ulici sahá až do první republiky. V roce 1933 ho založil nakladatel Josef Hokr. V roce 1948 jej zabavil národní podnik Kniha.

Fišerův obchod je známý i z filmu Ladislava Smoljaka Vrchní, prchni, objevil se v něm i sám Fišer. Proslulé jsou scény, kde prostopášný knihkupec Dalibor Vrána opakovaně nechává svou podřízenou spustit vlastním tělem mechanismus uzavírající obchod. Podle dlouholetých pracovníků v knihkupectví však takové tlačítko nikdy neexistovalo.    
 

 

Právě se děje

Další zprávy