Zemřel Seamus Heaney, irský básník s Nobelovou cenou

Kultura Reuters ČTK Kultura, Reuters, ČTK
30. 8. 2013 13:40
Heaney byl považován za nejlepšího irského básníka od dob W. B. Yeatse
Seamus Heaney.
Seamus Heaney. | Foto: Profimédia

Dublin - Seamus Heaney, jeden ze světově nejproslulejších básníků a nositel Nobelovy ceny za literaturu v roce 1995, zemřel ve věku 74 let po krátké nemoci, sdělila v pátek dopoledne literátova rodina.

List The Irish Times napsal, že umělec zemřel v dublinské nemocnici, kde jej čekala operace.

Za své dílo dostal Heaney mnoho literárních cen, včetně Nobelovy ceny za literaturu v roce 1995. Podle švédské akademie se jeho básně vyznačují "lyrickou krásou a mravní hloubkou". Americký básník Robert Lowell o něm prohlásil, že je nejvýznamnějším irským básníkem od dob dalšího držitele Nobelovy ceny W. B. Yeatse (1865-1939).

Heaney byl raritou mezi básníky, měl nejen uznání kritiků, ale jeho knihy se pravidelně stávaly také bestsellery. Traduje se historka, že mu kdysi trvalo tři hodiny přejít hlavní ulici v Dublinu, protože ho pronásledoval dav lovců autogramů.

Má na kontě dvanáct básnických sbírek. Debutoval v roce 1964, ale upozornil na sebe o dva roky později následující sbírkou Death of a Naturalist (Smrt přírodovědce). Jeho poslední sbírka Human Chain (Lidský řetěz) vyšla před třemi lety a má nejvíce autobiografických rysů. Do značné míry ji ovlivnily následky mrtvice, kterou básník utrpěl v roce 2006 a po níž přestal veřejně vystupovat.

Heaney pocházel ze Severního Irska, ale od 70. let žil v Dublinu. Narodil se na farmě v hrabství Derry Mossbawn v roce 1939. I proto jeho básně nostalgicky připomínají právě venkov, kde prožil dětství. Libuje si v opakujících se obrazech irských sběračů brambor a rašelinišť.

Jeho plaché vzezření s rozcuchanými vlasy jakoby bylo v přímém kontrastu k mediálnímu humbuku, který kolem něj občas rozpoutávali jeho vydavatelé. Stal se jednou z nejznámějších osobností Irska.

Jeho smrt vyvolala zármutek v literárních kruzích, ale dokonce i u irských politiků. "Na svých cestách po světě jsem všude slyšel jméno Seamus Heaney," řekl například irský ministr kultury Jimmy Deenihan. "Bude mi opravdu chybět, mnoha různými způsoby."

Kdo získal Nobelovu cenu za literaturu v posledních dvaceti letech?

 

Právě se děje

Další zprávy