Zemřel Pavel Brázda, malíř, který dělal "umění o lidech a pro lidi". Bylo mu 91 let

Hana Slívová ČTK Hana Slívová, ČTK
17. 12. 2017 17:22
Ve věku 91 let zemřel malíř Pavel Brázda, jedna z nejvýraznějších osobností českého výtvarného umění 20. století. Malovat začal ve 40. letech v Brně, kde založil směr hominismus - umění o lidech a pro lidi. To utvářelo jeho celoživotní přístup k výtvarnému umění.
Pavel Brázda na své výstavě v Českém Krumlově.
Pavel Brázda na své výstavě v Českém Krumlově. | Foto: ČTK
Obrazy Pavla Brázdy na výstavě v Českém Krumlově.
Obrazy Pavla Brázdy na výstavě v Českém Krumlově. | Foto: ČTK

"Dneska v noci umřel náš skvělý, bláznivý a místy nesnesitelný děda, jeden z posledních surrealistů, kontrapunkt ke konzervativismu v naší rodině a vůbec důležitý člověk pro nás všechny," informovala vnučka výtvarníka Pavla Brázdy (1926-2017) Lucie Trlifajová na svém facebookovém profilu.

V rodném Brně založil směr hominismus, umění o lidech a pro lidi, které utvářelo jeho celoživotní přístup k výtvarnému umění. 

Pavel Brázda si ještě stihl připravit rozsáhlou retrospektivu v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově, která je pro velký zájem prodloužená až do ledna roku 2018. 

Brázdu, který kreslil od jedenácti let a kromě výtvarna měl rád i jazz či literaturu, vždy - podobně jako Skupinu 42 - zajímal život města, jež rád přirovnával k živému organismu, a velkoměstský folklor. Studoval dějiny umění a také pražskou UMPRUM v ateliéru Emila Filly.

Po přestupu na Akademii výtvarných umění se seznámil se svou budoucí ženou Věrou Novákovou, během politických čistek v roce 1949 ale školu oba museli opustit.

"Spolu se svou manželkou následujících 40 let tvořili v izolaci. V 70. a 80. letech pracoval jako topič v kotelně," napsala jeho rodina. V krumlovském Egon Schiele Art Centru vystavuje Věra Nováková po boku svého muže obrazy, objekty a kresby.

Mezi klíčová, většinou pestrobarevná a členitá díla Pavla Brázdy patří Pět minut před koncem světa (1949-53), Nezapomněl jste se oholit? (1949) či díla ze série Závodníci (1956-58) a cyklu Lidská komedie (2000-2017).

Nepotřebuji být v hlavním proudu

Navzdory útlaku ze strany komunistického režimu a práci v izolaci Brázda patřil k nejvýznamnějším malířům druhé poloviny 20. století.

Z ústraní vystoupil až na začátku 90. let. "Rád zůstávám na okraji umělecké scény. Nepotřebuji být v hlavním proudu, vystavovat na oficiálních místech," řekl před časem.

Obrazy Pavla Brázdy na výstavě v Českém Krumlově
Obrazy Pavla Brázdy na výstavě v Českém Krumlově | Foto: ČTK

Jeho obrazy byly často předzvěstí trendů ve světovém umění - Astronauti například anticipují pop-art (Velký astronaut se stal na začátku 90. let symbolem časopisu Respekt), další jeho díla zase magický realismus či informel. V posledních letech zdokonaloval Brázda svá díla pomocí počítače: pracovat s ním začal, když mu bylo 81 let. 

Brázda byl příbuzným básníka Josefa Palivce i bratrů Čapkových, v roce 1991 obdržel Cenu Revolver Revue, jež také Brázdovo dílo představila širší veřejnosti, a v roce 2008 se stal nositelem medaile Za zásluhy. Tu mu předal prezident Václav Klaus. V únoru 2013 medaili pro nesouhlas s Klausovými postoji vrátil.

V roce 2006 mu Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci uspořádala velkou retrospektivu, vystavoval také v Brně, Kutné Hoře, ve Vídni a v Paříži. V letošním roce měl kromě Českého Krumlova výstavu také v anglickém v Birminghamu.

 

Právě se děje

Další zprávy