Zemřel malíř a ironik Vít Soukup

Radek Wohlmuth
19. 12. 2007 11:24
Získal si respekt, i když to nějakou dobu trvalo
Vít Soukup
Vít Soukup | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zemřel malíř Vít Soukup......

.......a mně se o tom špatně píše, protože jsme se dobře znali, a on byl navíc mladší než já. Jaký byl? Sarkastický, umíněný, brilantní, nesnesitelný, energický, odevzdaný, v umění jistý, v životě někdy skoro nesvéprávný. To všechno zároveň. Ve všem, co dělal, do jisté míry popisoval sebe, a protože v tom byl víc než dobrý, člověk to celkem lehko mohl vztáhnout i k sobě nebo svému okolí.

Vít Soukup (1971-2007), kterému známí neřekli jinak než Beruška, byl absolventem Nešlehova malířského ateliéru na VŠUP, který nakonec sám krátce vedl. Doktor umění, který umění nevyléčil. Jednou nohou notorický malíř, druhou tragikomický filmař, příslušník "věčně nastupující střední generace", trochu post-sklepácké, trochu post-tvrdohlavé. Autor pokleslých detektivek na pokračování bez konce i teoretických statí o výtvarném umění.

Foto: Aktuálně.cz

V jeho malbě, která se vizuálně opírala o absurdní témata ze starých časopisů zahrnující stejně tak modelky z 60. let jako elektrosoučástky z ABC nebo komerční letáky, se od šťavnatého realismu dostal až k "realistické" abstrakci. Z jeho obrazů je cítit stejně tak Velázquez jako Rothko, občas jakoby navíc i něco "bulharského".

Zúčastnil se většiny generačních výstav na konci 90. let (Boystory, Zelená, Vidiny) a některé sám kurátorsky spoluorganizoval (Má vlast). Zúčastnil sei zásadních institucionálních výstav zaměřených na malbu /Poslední obraz, Perfect Tense/. Získal hlavní cenu zlínského salonu mladých i cenu Jany Rybářové, ale v Ceně Jindřicha Chalupeckého se nikdy nedostal ani mezi finalisty - a občas tím dost trpěl.

Malbou i primitivizujícími linoryty jako vystřiženými z LŠU je zastoupen v Národní galerii, ale v mnoha jiných veřejných sbírkách chybí. a tak by se dalo pokračovat.

Foto: ČT

Vítek Soukup Beruška, Berka, kapitán Turínský tady bude chybět. Stal se jedním z generačních autorů své doby, pobaveně rozkročeným mezi lokálním dvorkem a globálním světem v televizi. Šel vlastní svéráznou cestou, která si získala respekt, i když to nějakou dobu trvalo. Byl to rozchechtaný, zapálený i zasvěcený diskutér, mistr bonmotů a kritických postřehů; sám se sebeironickou slabostí pro pokleslost v jakémkoli slova smyslu.

Byl to jeden mála z lidí na naší výtvarné scéně, u něhož by bylo naivní a hloupé nebrat ho vážně, přestože mluvil a vyjadřoval se zhusta s nadsázkou.

Zemřel malíř Vít Soukup a mně se o tom špatně píše, protože i když jsem v poslední době s něčím takovým tiše počítal, myslel jsem, že to přijde mnohem později. Se smrtí, pro kterou se sám rozhodl a přijal ji podle svého gusta, koketoval několik let.

Foto: Aktuálně.cz

Sám svůj osud nastínil v jednom ze svých filmů. Zřejmě jako jediný malíř měl možnost vidět i svojí Posmrtnou výstavu, protože jsme ji společně připravili pro Galerii výtvarného umění ve Zlíně už v roce 2003.

Zemřel malíř Vítek Soukup a mně se o tom špatně píše, protože jsem ho měl rád. A nebyl jsem rozhodně sám.

Poslední rozloučení se bude konat ve sboru Ćeskobratrské církve evangelické v Praze Braníku (Modřanská 118, Praha 4, v pátek 21. prosince v 11 hodin).

 

Právě se děje

Další zprávy