Zemřel malíř a ilustrátor mayovek Gustav Krum

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 3. 2011 17:02
Do povědomí vstoupil ilustracemi knih Karla Maye
Foto: Aktuálně.cz

Jihlava  - V 86 letech zemřel v pondělí akademický malíř a ilustrátor Gustav Krum. Ilustroval stovku nejen dobrodružných a historických knih, ale byl i autorem kreslených seriálů. Patřil mezi špičku českých ilustrátorů, proslul zejména doprovodem k více než dvaceti mayovkám. 

Je považován za nástupce Zdeňka Buriana; detaily svých kreseb na historická témata studoval a konzultoval. Celkem doprovodil kresbami téměř stovku knih - od antických témat a dobrodružných příběhů až po české dějiny a archeologické knihy. Ilustrace začal Křižáky, doprovodil i knihy Jaroslava Foglara, Waltera Scotta nebo Jacka Londona.

Foto: Aktuálně.cz

Do povědomí vstoupil zejména ilustracemi knih Karla Maye z Olympie. Pro Zápisník vytvořil komiksy o Vinnetouvi, ale také o Tarzanovi, "adaptaoval" sem i Stevensonův Poklad na ostrově. pro Květy vytvořil Věznice parmskou.

Jihlavský rodák a syn německého otce musel za války narukovat do německé armády. Na východní frontě se mu podařilo přeběhnout na sovětskou stranu a přidat se ke Svobodově armádě.

Od roku 2000 byl čestným občanem Jihlavy, je autorem kolekce obrazů z historie města, který má stálou expozici v primátorském salonku radnice. Poslední rozloučení se zesnulým umělcem se uskuteční právě v tomto městě; v rodinném kruhu bez přítomnosti veřejnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy