Zemřel legendární výtvarník Robert Rauschenberg

him, wik
13. 5. 2008 18:02
Předchůdci pop artu bylo 82 let

Londýn - Ve věku 82 let zemřel americký výtvarník Robert Rauschenberg, jeden z průkopníků pop artu.

Jednoho rána v roce 1955 vstal a dostal chuť malovat, jenže neměl peníze na plátno. Vzal proto přehoz z postele a na něm vytvořil obraz pomocí zubní pasty a laku na nehty. Tak vzniklo jeho slavné dílo Bed.

"Mám rád spíš věci, které jsou suvenýry tvorby, než umělecká díla. Protože ten proces je zajímavější než finální tvar," zrekapituloval svůj přístup v roce 1997 v magazínu Harper's Bazaar autor, jenž proslul používáním předmětů denní spotřeby.

Reflexní obrazy

Rauschenbergova raná tvorba byla ovlivněná jeho přítelem, skladatelem Johnem Cagem - jenž byl rovněž studentem univerzity v Black Mountain a začal komponovat hudbu plnou náhod a nalezených zvuků.

Bílé obrazy, které Rauschenberg vytvořil v roce 1951, nenesly jedinou známku snažení a byly prý tak reflexivní, že se jejich povrch měnil v závislosti na okolním prostředí -  "takže byste skoro mohli říct, kolik lidí je v místnosti," jak jednou autor poznamenal.

Foto: Aktuálně.cz

Bílé obrazy prý měly naopak přímý vliv na Cage, který následující rok složil slavnou "tichou" skladbu 4'33".

V roce 1952 začal Rauschenberg pracovat na sériích Černých a Červených obrazů, ve kterých barevné plochy kombinoval s technikou koláže a výsledek ještě doplnil věcmi, které připevnil na plátno.

Tato "kombinovaná technika" nakonec dospěla až k používání takových předmětů, jako byla vycpaná koza (další známý obraz Monogram) -  a setřela hranice mezi malířským a sochařským uměním.

Rauschenberg často opakoval, že by chtěl pracovat v prostoru mezi uměním a životem, a otevřel tak i diskuzi o rozdílu mezi uměleckými objekty a předměty každodenního života.

Natištěný JFK

V roce 1962 začal do svých obrazů zakomponovávat nejen nalezené předměty, ale i obrázky a fotografie včetně portrétů JFK - které přenášel na plátno sítotiskem.

Foto: Archiv

Právě tento postup z něj udělal předchůdce i spoluzakladatele amerického pop artu. Stylu, který se zrodil z průmyslové i masové kultury a nových technologií.

Sám Rauschenberg nicméně tolik nečerpal z pop kultury jako Campbellovy polévky od Andyho Warhola nebo komiksové práce Roye Lichtensteina.

Vztah technologií a umění ho zajímal i v následujících dekádách, jeho dlouhá kariéra zahrnuje kromě malířství a sochařství i grafiku, performance a tanec. Nepřestával zkoumat nové možnosti, techniky a alternativy k tradičním prostředkům vyjádření.

Byl členem nadací podporujících umělce. V roce 1964 jako první Američan vyhrál hlavní cenu na Biennale v Benátkách.

V roce 1984 vyhrál Grammy za design alba Speaking in Tongues od Talking Heads. Prezident Clinton ho v roce 1993 vyznamenal Národní medailí za umění.

 

Právě se děje

Další zprávy