Zemřel laureát Chalupeckého ceny Ján Mančuška

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 7. 2011 17:18
Umělci, který se prosadil v zahraničí, bylo 39 let
Ján Mančuška
Ján Mančuška | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve věku 39 let zemřel v pátek v Praze po dlouhé nemoci výtvarník Ján Mančuška. Umělec, který pocházel ze Slovenska, byl držitelem prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2004  a získal si velké uznání v zahraničí.

Tady se se poprvé prosadil při svém studijním pobytu v USA, během kterého mu byla nabídnuta samostatná výstava v prestižní newyorské Andrew Kreps Gallery. V roce 2005 vytvořil ve spolupráci se Stanem Filkem, Markem Pokorným a Borisem Ondreičkou expozici v československém pavilonu na bienále v Benátkách.

Ján Mančuška se narodil v roce 1972 v Bratislavě a vystudoval pražskou AVU. Žil v Praze a Berlíně a na kontě měl řadu samostatných výstav, v posledních letech především v zahraničí - ve Švýcarsku, Británii, Německu, několikrát v USA. Kromě nich se účastnil bezpočtu expozic skupinových.

Foto: artalkweb.wordpress.com

Na konci 90. let působil Mančuška spolu s Josefem Bolfem, Janem Šerých a Tomášem Vaňkem ve skupině Bezhlavý jezdec. Nejprve se věnoval malbě a kresbě, pak ho začaly více zajímat konkrétní předměty a nejbližší okolí, které konceptuálním způsobem přenášel do galerijního prostoru.

V posledních pěti letech měly jeho práce literární formu i zaměření. Často to byly texty, které se vztahovaly buď přímo k místu, v němž byly předváděny, nebo zkoumaly vztah času a prostoru vyprávění k času a prostorovému zážitku diváka. Zabýval se i reflexí umění a jeho dějin i tím, jak bývá umění dnes recyklováno. Začal se také zabývat filmovým médiem.

Loni měla v pražském Divadle Archa českou premiéru jeho inscenace Hra pozpátku, v níž autor kombinoval divadelní, literární i výtvarné prvky a zároveň zapojoval diváky. Představení bylo už předtím s velkým ohlasem uvedeno v Královském dánském divadle v Kodani.

Ján Mančuška - Množství vody, kterou jsem by schopen pojmout do úst a dosud se nevypařila
Ján Mančuška - Množství vody, kterou jsem by schopen pojmout do úst a dosud se nevypařila | Foto: Tomáš Souček
Foto: Galerie Rudolfinum

Úspěšný byl také jeho projekt Neviditelní - hraní v sekvencích, kterým se vedle Prahy představil také v Německu a Švédsku.

V roce 2009 byl Mančuška svou instalací zastoupen v newyorském Muzeu moderního umění (MoMA) na unikátní výstavě poválečné a soudobé kresby ze sbírek nadace Judith Rothschildové. Autor se tak zařadil po bok malíře Františka Kupky a fotografů Františka Drtikola a Antonína Kratochvíla, jejichž díla se dostala do stálé kolekce MoMA.

Loni se odmítl zúčastnit retrospektivy laureátů Chalupeckého ceny kvůli nesouhlasu s koncepcí centra DOX, které vystavilo Entropu Davida Černého. Tu Mančuška nepovažoval za umění.

 

Právě se děje

Další zprávy