Zemřel J. G. Ballard, legenda sci-fi a kultovní autor

Kultura Kultura, Red Kul
20. 4. 2009 10:30
Jeho román Říše Slunce zfilmoval Steven Spielberg
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Britský spisovatel James Graham Ballard, autor legendárního sci-fi románu Bouračka či na autobigrafických zážitcích postavené Říše Slunce, zemřel ve věku 78 let. Podle své agentky Margaret Hanburyové podlehl v neděli ráno nemoci, s níž bojoval několik let.

Jeho literární kariéra odstartovala v 50. letech minulého století a postupně se stal jedním z představitelů tzv. nové vlny sci-fi. Sám sebe označoval za "architekta snů, někdy nočních můr". Nicméně o svých knihách tvrdil, že spíš než skutečnou budoucnost zobrazují psychologii budoucnosti.

Naplno se psaním začal živit až počátkem 60. let. Během své kariéry napsal patnáct knih a bezpočet povídek. Česky vyšly ty nejslavnější: právě jeho román Bouračka (1973), povídková sbírka Mýty blízké budoucnosti (1982) a Říše slunce (1984).

Ballard se brzy stal výraznou figurou, jež ovlivnila celou tvář populární kultury. „Byl první, kdo přišel s myšlenkou ekologické katastrofy," uvedl jeho přítel a spisovatel Iain Sinclair.

„Byl jeden z prvních, koho fascinovaly celebrity a kult hvězd, sebevraždy a městský život. Ze všech těchto ingrediencí dokázal vytvořit takřka celou filozofii."

Foto: Aktuálně.cz

Technicistní vyprázdněnost života a městská témata z něj učinila kultovního autora, který inspiroval i řadu hudebníků od Joy Divison po Klaxons: obě kapely pojmenovala svá alba (Closer, Myths of the Near Future) podle Ballardových knih.

Ballard se narodil v roce 1930 v čínské Šanghaji jako syn britského úředníka. Během druhé světové války byl coby dvanáctiletý Japonci internován a v jejich táboře strávil další tři roky. Tyto zážitky inspirovaly román Říše slunce. Na britské ostrovy Ballard poprvé přijel až v šestnácti.

„Nemám na ten tábor úplně nepříjemné vzpomínky. Pamatuji si hodně bezdůvodné brutality a bití, ale zároveň jsme my - děti - trávili čas hraním stovek her," popisoval své zkušenosti.

Jeho romány zaujaly i Hollywood. Říši Slunce přenesl na plátno Steven Spielberg a získal za něj šest oscarových nominací. Bouračky se pro změnu chopil režisér David Cronenberg.

Adaptace knihy o sexuálních choutkách stimulovaných automobilovými haváriemi způsobila mediální poprask, což jen přidalo Ballardově image kontroverzního autora.

V Česku naposledy vyšla před třemi let jeho kniha symbolicky nazvaná Lidé milénia. V ní předestírá tezi, jak by to vypadalo, kdyby se namísto sociálně nejslabších začali proti systému bouřit příslušníci střední třídy, jejíž daně a nákupy jsou pro stabilitu a prosperitu evropských demokracií rozhodující.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy